Producenci żywności, którzy złamali prawo mogą zostać ujawnieniOrgany władzy publicznej mają prawo ujawnić opinii publicznej informacje o firmach, w których wykryto nieprawidłowości - odpowiada Janusz Związek, Główny Lekarz Weterynarii na pytanie o szczegółowe wyniki akcji "Zero tolerancji”.
Zaznacza jednak, że poinformowanie opinii publicznej powinno
być poprzedzone analizą zagrożeń, jakie wiążą się z daną żywnością dla zdrowia
ludzi lub zwierząt.
Główny Lekarz Weterynarii podkreśla, że stosownie do art. 10
(WE) rozporządzenia nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28
stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,
powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego
procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002 r.,
str. 1; z późn. zm. Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463)
władze publiczne w sytuacjach, w których istnieją uzasadnione podstawy, aby
podejrzewać, że żywność lub pasza może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi
lub zwierząt, w zależności od charakteru, powagi i rozmiaru ryzyka, mają
obowiązek podjąć stosowne kroki w celu poinformowania opinii publicznej o
charakterze ryzyka dla zdrowia, określając możliwie najdokładniej żywność lub
paszę, bądź rodzaj żywności lub paszy, ryzyko, jakie mogą one stanowić oraz
środki podjęte lub, które są planowane w celu zapobieżenia, zmniejszenia lub
likwidacji ryzyka. Źródło: portalspożywczy.pl
pełna lista aktualności
|