Kompetencje Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie kontroli oznakowania produktów.Wszystkie informacje o produkcie wykorzystywane w obrocie handlowym muszą być uzasadnione.
Zgodnie
z art. 16 rozporządzenia (WE)
Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002 z dnia 28 stycznia
2002 roku ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,
powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego
procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. L 31 z 01.02.2002,
str. 1, z późn.zm.) oraz art. 6 ust. 3 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych etykietowanie,
reklama i prezentacja żywności z uwzględnieniem jej kształtu, wyglądu lub
opakowania, używanych opakowań, sposobu ułożenia i miejsca wystawienia oraz
informacji udostępnionych na jej temat w jakikolwiek sposób, nie może
wprowadzać konsumentów w błąd.
W
przypadku stwierdzenia nieprawidłowości podczas kontroli organa IJHARS są
upoważnione do wydawania decyzji administracyjnych.
Więcej informacji w nr 2, maj 2013 r.
kwartalnika Food-Lex.
pełna lista aktualności
|