Kompetencje i zadania Inspekcji Handlowej jako organu urzędowej kontroli żywnościZgodnie z prawem pod określeniem „jakość handlowa” kryją się wszystkie cechy produktu dotyczące jego właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych, w zakresie technologii produkcji, wielkości lub masy oraz wymagania wynikające ze sposobu produkcji, opakowania, prezentacji i oznakowania nieobjęte wymaganiami sanitarnymi, weterynaryjnymi lub fitosanitarnymi.
Inspektorzy
Inspekcji Handlowej kontrolują produkty pod kątem ich zgodności z przepisami
oraz oznakowaniem kluczowym dla konsumenta (w tym: dane przedsiębiorcy,
zawartość netto, zgodność wykazu składników z prawdą, oznakowanie sposobem
stosowania, przechowywania, czy pod kątem przeterminowania, a także wszelkich oznaczeń
umieszczonych na wyrobach, które mogą wpływać na wybór konsumentów).
Więcej informacji w nr 2, maj
2013 r. kwartalnika Food-Lex.
pełna lista aktualności
|