Działalność w branży spożywczej a ochrona środowiskaDziałalność przedsiębiorców z sektora przetwórstwa spożywczego wiąże się z korzystaniem ze środowiska, w tym z wytwarzaniem odpadów i obowiązkiem ich zagospodarowania.
Przepisy
ochrony środowiska mogą nakładać na przedsiębiorców obowiązek uzyskania
stosownych zezwoleń bądź wpisu do specjalnego rejestru oraz prowadzenia
dokumentacji sprawozdawczej opisującej sposoby zagospodarowania odpadów.
Należy
zwrócić uwagę, że sektor branży spożywczej może wytwarzać bardzo różne rodzaje
odpadów i w związku z tym obowiązki w zakresie ich zagospodarowania będą
znaczenie się różniły w zależności od tego, czy dany zakład przetwarza mięso,
nabiał, czy też zajmuje się obróbką warzyw i owoców.
W
artykule zostały omówione zasady zagospodarowania odpadów w świetle przepisów
ochrony środowiska, w szczególności nowej ustawy o odpadach, która weszła w
życie z dniem 23 stycznia 2013 roku.
Więcej informacji w nr 2, maj
2013 r. kwartalnika Food-Lex.
pełna lista aktualności
|