Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Znakowanie produktów spożywczych - podstawy prawne określania ilościowej zawartości składników – QUID
Zasady dotyczące podawania na opakowaniu ilościowej zawartości składników lub kategorii składników są określane jako QUID (ang. Quantitative Ingredient Declarations).

Zasady te zostały doprecyzowane we wspólnotowych przepisach prawa żywnościowego ponad 13 lat temu i przez ten czas ich ogólny kształt nie uległ zmianie. Pojawiły się natomiast liczne regulacje, na podstawie których istnieje obowiązek podawania zawartości określonych składników w przypadku konkretnych kategorii środków spożywczych.


Przepisy w precyzyjny sposób określają nie tylko kiedy należy podać informację
o ilościowej zawartości określonego składnika produktu, ale również w jaki sposób i w którym miejscu oznakowania należy ją przedstawić.


Więcej informacji w nr 2, maj 2013 r. kwartalnika Food-Lex.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij