Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana krajowego rozporządzenia w sprawie znakowania środków spożywczych
W dniu 29 marca br. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 marca 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U.2013.414).

Rozporządzenie wprowadza szereg zmian do treści obowiązującego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U.2007.137.966 z późn.zm.). Zmiany polegają głównie na doprecyzowaniu zapisów dotyczących:

- podawania informacji o składnikach wyrobów,

- nazewnictwa miodów pitnych, win, fermentowanych napojów winiarskich,

- podawania informacji wymaganych przy sprzedaży środków spożywczych bez opakowań lub pakowanych przy sprzedaży,

- znakowania jaj wyprodukowanych na terenie RP,

- znakowania miodu,

- możliwości stosowania określenia „świeże” w odniesieniu do mleka surowego oraz określonego rodzaju mleka spożywczego.

Rozporządzenie zacznie obowiązywać po upływie 3 miesięcy od momentu ogłoszenia, z tym, że wymagania dotyczące miodów pitnych, win i fermentowanych napojów winiarskich, a także możliwości stosowania określenia „świeży” w odniesieniu do określonego rodzaju mleka zaczęły obowiązywać 30 marca br.

 

(PFPŻ ZP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij