Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiany standardu BRC
Wersja 6-ta normy BRC kładzie większy nacisk na praktyczną stronę audytu uwzględniając zarzuty do poprzedniej wersji mówiące, że zbytnio skupiała się na stronie formalnej (procedurach oraz sporządzeniu raportu po audycie).

Dokonano w niej redukcji wymagań dublujących się oraz podjęto próbę precyzyjniejszego opisania wszystkich tych wymagań, które były niejednoznaczne.

 

Wymagania, które zostały wzmocnione w nowym wydaniu to (przykładowe zmiany w rozdziale 3):

- wybór i ocena dostawców i surowców, gdzie wymaganiem jest udokumentowana analiza zagrożeń dla surowców oraz jasne kryteria akceptacji dostawców i zasady pobierania i oceny próbek surowców;

- analiza przyczyn źródłowych w zakresie oceny reklamacji i realizacji działań korygujących;

- nowy wymóg dotyczący czasu zebrania zapisów wymaganych przy identyfikowalności. Ma to zająć nie więcej niż 4 godziny.

- pośród wymagań dotyczących wycofania wyrobu z rynku pojawiło się nowe mówiące o konieczności poinformowania jednostki certyfikacyjnej w ciągu 3 dni po uruchomieniu tej procedury.

 

Zwiększone zostały oczekiwania, co do działań korygujących, które mają być podjęte po audycie BRC. Już nie tylko należy przedstawić dowody podjętych działań, ale także analizę przyczyn niezgodności.

 

Więcej informacji podczas Akademii PFPŻ ZP.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij