Cukier coraz droższyPoczątek lutego przyniósł kolejną obniżkę notowań cukru na giełdach. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał do 401,0 USD/t, a biały w Londynie do 492,7 USD/t. To najniższy od dwóch i pół roku poziom. W ujęciu tygodniowym cukier surowy potaniał o 3 proc., a biały 1 proc., w miesięcznym ujęciu stracił po 3 proc., a w rocznym odpowiednio 26 i 24 proc.Obraz rynku nie zmieniał się w ostatnich tygodniach. Obserwowane przeceny to efekt poprawy zaopatrzenia - trzeci sezon z rzędu produkcja cukru będzie wyższa od konsumpcji. Większa produkcja pozwala też odbudować zapasy. Z rynku wycofują się także inwestorzy krótkoterminowi, redukując sukcesywnie swoje długie pozycje (kupuj) i zastępując je krótkimi (sprzedaj). Toby Cohen z firmy handlowej Czarnikow oczekuje, że w 2013 roku handel cukrem osłabnie głównie za sprawą lepszego samozaopatrzenia w krajach importujących i odbudowy zapasów. Największa na świecie samodzielna rafineria cukru surowego Al Khaleej w Dubaju przerwała na początku lutego rafinację. Produkcja została zawieszona na 10 dni i związana jest z tym, że silosy zapełnione są cukrem. Rafineria produkuje dziennie 6 tys. ton cukru. Mike Gorrell, szef Imperial Sugar Company, które należy do Louise Dreyfus Commodities, szacuje, że w 2013 roku notowania cukru surowego będą wynosić 14-20 centów amerykańskich za funt, czyli 309-441 USD/t. Obecnie za cukier surowy trzeba zapłacić na nowojorskiej giełdzie nieco ponad 18 cts/lb.
(Źródło: FAPA/FAMMU).
pełna lista aktualności
|