Wzmożone kontrole na obecność pestycydówW dniu 2 lutego 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie Komisji
Europejskiej nr 91/2013 z dnia 31 stycznia 2013 r. ustanawiające szczególne warunki mające
zastosowanie do przywozu orzeszków ziemnych z Ghany i Indii, ketmii jadalnej i liści curry z Indii oraz pestek arbuza z Nigerii.Między innymi w powyżej wspomnianym dokumencie zwiększono na okres ponad dwóch lat częstotliwość urzędowych kontroli orzeszków ziemnych z Indii pod kątem aflatoksyn, liści curry z Indii pod kątem pozostałości pestycydów, orzeszków ziemnych z Ghany i pestek arbuza z Nigerii pod kątem aflatoksyn oraz – na okres prawie dwóch lat – ketmii jadalnej z Indii pod kątem pozostałości pestycydów.
Wyniki wzmożonych do tej pory przeprowadzonych kontroli pokazują, że niezgodność z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami aflatoksyn i z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów ustanowionymi w przepisach Unii pozostaje wysoka. Kilkakrotnie odnotowano bowiem bardzo wysokie poziomy, a wyniki te stanowią dowód na to, że przywóz tej żywności i paszy stanowi ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt. W związku z powyższym konieczne jest zapewnienie dodatkowych gwarancji w stosunku do wspomnianej żywności i paszy z Indii, Ghany i Nigerii. W przypadku produktów ogrodnictwa dodatkową, wzmożoną kontrolą objęto między innymi:
a) orzeszki ziemne w łupinkach i łuskane oraz masło orzechowe (pasze i żywność) pochodzące lub wysyłane z Ghany – wzmożenie kontroli o dodatkowe 50%;
b) orzeszki ziemne w łupinkach i łuskane, masło orzechowe, orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób (pasze i żywność) pochodzące lub wysyłane z Indii – wzmożenie kontroli o dodatkowe 20%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy UE
pełna lista aktualności
|