Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czyny nieuczciwej konkurencji na rynku spożywczym
W jaki sposób przedsiębiorcy mogą chronić swoje interesy przed nieuczciwymi zachowaniami konkurentów, na jakie kwestie powinni zwracać szczególną uwagę organizując własną działalność?


Przyjmuje się, że z czynem nieuczciwej konkurencji mamy do czynienia w sytuacji, w której łącznie spełnione są następujące przesłanki:

  • czyn jest sprzeczny z prawem lub dobrymi obyczajami
  • zagraża lub narusza interes innego przedsiębiorcy lub klienta
  • podejmowany jest w związku z działalnością gospodarczą

Ustawa zapewnia ochronę nie tylko w sytuacjach, w których doszło już do naruszenia interesów konkurenta działaniami innego przedsiębiorcy, ale także wtedy, gdy istnieje samo zagrożenie wystąpienia takich skutków w przyszłości.


Więcej informacji w nr 1, luty 2013 r. kwartalnika Food-Lex.



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij