UE: wg EFSA pyłek z kukurydzy GMO MON 810 jest bezpiecznyDnia 18 grudnia 2012 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Pasz opublikował opinię na temat bezpieczeństwa pyłku kukurydzy GMO MON 810 w żywności.Wg EFSA pyłek ten jest bezpieczny dla zdrowia ludzi, więc producenci żywności (w tym miodu) mogą wprowadzać na rynek pyłek pochodzący z kukurydzy MON 810, ponieważ jest bezpieczny tak samo jak pyłek z upraw konwencjonalnych. Opinię wydano na wniosek firmy Monsanto. Wcześniej, w 2011 roku ETS (Europejski Trybunał Sprawiedliwości) orzekł, że miód zawierający nawet śladowe ilości pyłku pochodzącego z upraw GMO nie może być sprzedawany w UE bez wcześniejszego zezwolenia. We wrześniu 2012 r. Komisja Europejska zadecydowała o zmianie przepisów i sklasyfikowała pyłek jako naturalny komponent miodu. Poprzednio pyłek był określony jako oddzielny składnik miodu i podlegał przepisom dotyczącym etykietowania.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 1-13
pełna lista aktualności
|