UE: Druga transza eksportu pozakwotowego cukru jest uruchomionaZgodnie z oczekiwaniami Komisja Europejska zdecydowała się zwiększyć o 700 tys. ton pozakwotowy wywóz cukru w sezonie 2012/13 (październik/wrzesień) - informuje FAMMU/FAPA.Decyzja ma zastosowanie od 14 stycznia 2013 roku. W sezonie 2012/13 limit eksportu wzrósł zatem do 1,35 mln ton. nicjalny kontyngent w wysokości 650 tys. ton został szybko wykorzystany i zawieszono składanie wniosków (rozporządzenie 931/2012). Ze względu na zwiększenie limitu zakaz składania wniosków został zniesiony. Nowy kontyngent został wprowadzony rozporządzeniem wykonawczym K(UE) nr 13/2013. Przedmiotem eksportu może być cukier o kodzie CN 1701 99. Limit eksportu cukru WTO dla UE wynosi 1,37 mln ton rocznie. W poprzednich latach Komisja Europejska wydawała zezwolenia na wywóz 1,35 mln ton pozakwotowej produkcji. Limit jest efektem przegranego panelu WTO. Najwięksi eksporterzy oskarżyli UE o dumpowanie cen cukru i wygrali. W 2006 roku weszła w życie jednak reforma ograniczająca subsydiowanie produkcji. Cukier pozakwotowy nie jest objęty w UE żadną formą wsparcia i dlatego pojawiły się głosy, że jego eksport nie powinien być ograniczony limitem WTO. Koncepcja jest ciekawa, ale jej słabym punktem może okazać się to, źe pozakwotowa produkcja jest do pewnego stopnia dodatkiem do produkcji kwotowej (czy też jej skutkiem ubocznym), której podstawą jest cena minimalna na buraki cukrowe, co może być potraktowane jako pośrednia forma wsparcia. Zmiana podejścia do produkcji pozakwotowej rozwiązałaby jednak częściowo problemy nadwyżek i byłaby korzystna w kontekście potencjalnego wydłużenia kwotowania produkcji o 5 lat do 2020 roku. Wymaga to jednak działań odpowiednich organów na międzynarodowej arenie.
(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE).
pełna lista aktualności
|