Instytucje kontrolująceKto może ochronić klientów przed niebezpieczeństwami związanymi ze spożywaniem produktów, które nie spełniają wymogów sanitarnych? Bardzo ważną funkcję w naszym systemie spełniają instytucje kontrolujące. Są to organy cieszące się społecznym zaufaniem i odgrywające ogromną rolę w ochronie zdrowia i życia ludzkiego. To od pracy tych instytucji zależy czy na rynek trafiają produkty w pełni bezpieczne dla zdrowia konsumentów, a linie technologiczne nie stwarzają ryzyka zanieczyszczeniaW Polsce organami urzędowej kontroli żywności w zakresie bezpieczeństwa
żywności, są:
- organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej
- organy Wojskowej Inspekcji Sanitarnej
- organy Inspekcji Weterynaryjnej
- organy Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej
- inne organy w zakresie posiadanych kompetencji
Wyżej wymienione instytucje są właściwe w sprawach przeprowadzania
urzędowych kontroli materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
w zakresie określonym w odpowiednich rozporządzeniach.
Niestety powszechną praktyką wśród instytucji kontrolujących jest
pomijanie kwestii czystości pary używanej w sektorze spożywczym:
- do bezpośredniego kontaktu z żywnością i paszą
- do materiałów, wyrobów i instalacji mających kontakt z żywnością
- do żywności hermetycznie pakowanej
- do opakowań spożywczych
- klimatyzacji i sterylizacji
Przy powszechnym dla branży spożywczej stosowaniu kotłów i wytwornic pary ze
stali czarnej, które nie spełniają norm higienicznych, nie posiadają
odpowiednich certyfikatów, wiele przedsiębiorstw bez problemu przechodzi
kontrole sanitarne. Dzieje się tak, gdyż obszarem zainteresowania kontroli bywa
głównie tzw. strefa spożywcza („czysta”) czyli pomieszczenia w których
przetwarzana jest żywność i powierzchnie maszyn mających kontakt z żywnością.
Urządzenia do wytwarzania pary najczęściej nie interesują inspektorów ponieważ
znajdują się poza strefą „czystą” (np. za ścianą) i są kojarzone ze zwykłym
ogrzewaniem.
Czystość pary, jak precyzują wymogi techniczno-prawne, określa się
nie poprzez incydentalne jej badania lecz przez stosowanie właściwych rozwiązań
konstrukcyjnych i materiałowych tak, aby wymagania rozporządzeń w zakresie
higieny były spełnione w sposób ciągły. W tym wypadku pokutuje jednak
powszechne przeświadczenie, że jeśli para jest czysta to instalacja spełnia
odpowiednie wymogi techniczno-prawne do kontaktu z żywnością. Tymczasem
ustawodawca właśnie po to narzucił wymagania materiałowo-konstrukcyjne aby
uniknąć spełnienia przepisów na podstawie chwilowych wyników badań
przeprowadzanych w tendencyjnych warunkach.
Tak więc nawet jeśli uzyskiwana para spełnia wymogi bezpieczeństwa
higienicznego to warunkiem dopuszczającym do kontaktu z żywnością jest
konstrukcja urządzenia oraz instalacji. Para z urządzeń ze
stali czarnej nie spełnia wymogów bezpieczeństwa higienicznego bez względu na
wyniki badań, z uwagi na ryzyko chwilowych lub ciągłych zanieczyszczeń
(!)
Wobec coraz bardziej skomplikowanych konstrukcji i nieprawidłowo
wystawianych deklaracji zgodności, jedynie certyfikat wydany przed niezależną
jednostkę jest wystarczającym zapewnieniem jakości.
Co warte podkreślenia inspektorzy nie muszą nakładać kar finansowych, ale
poprzestać na wyznaczeniu terminu na usunięcie nieprawidłowości. I tak
najczęściej czynią.
Jednym z elementów misji firmy STIGEN jest promocja nowoczesnych
i higienicznych rozwiązań, mających znaczący wpływ na
zdrowie konsumentów przez wysokiej jakości produkty i usługi wytwarzane przy
zastosowaniu pary podnoszenie wiedzy i świadomości podmiotów
odpowiedzialnych za ochronę zdrowia konsumentów w zakresie dotyczącym
technologii produkcji pary czystej. Dlatego firma STIGEN oferuje wsparcie
szkoleniowe i doradztwo techniczne dla instytucji kontrolnych.
Więcej informacji:
pełna lista aktualności
|