Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny cukru najniższe od ponad dwóch lat
Pierwsza połowa grudnia 2012 roku przyniosła wyraźny spadek notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 5 proc. do 408,7 USD/t, a biały w Londynie stracił 4 proc, spadając do 500,2 USD/t. W ujęciu miesięcznym notowania cukru surowego zmniejszyły się o 4 proc., a białego o 5 proc. W relacji rocznej ceny cukru były niższe odpowiednio o 19 i 15 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

Światowy bilans cukru trzeci sezon z rzędu będzie charakteryzować duża nadwyżka produkcyjna. Poprawiło się zaopatrzenie z Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie. Jednocześnie mniejszy jest popyt na cukier ze strony największych importerów jak Rosja i Chiny dzięki wyższej produkcji własnej. Za sprawą wyższej produkcji Pakistan z importera netto stał się eksporterem. Egipt i Wietnam zwiększyły cło importowe. Taka sytuacja przemawia za spadkiem cen cukru. 

Dodatkowo inwestorzy krótkoterminowi są nastawieni na sprzedaż - ich krótka pozycja (sprzedaj) jest obecnie najwyższa od pięciu lat. To doprowadziło do przecen, które sprawiły, że w połowie grudnia cukier jest najtańszy od ponad dwóch lat. Bilans cukru przemawia za dalszymi spadkami, które będą ograniczone odbudowującymi się zapasami z nadwyżek produkcyjnych i niskim zaangażowaniem inwestorów na rynku.

(Źródło:FAMMU/FAPA).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij