Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kolejne produkty o chronionej nazwie
W dniu 26 października br. Komisja Europejska wpisała na unijną listę produktów o chronionych nazwach 2 nowe produkty pochodzące z krajów wspólnotowych – rozporządzenie nr 1031/2012 dotyczące „Abensberger Spargel/Abensberger Qualitätsspargel” czyli niemieckich szparagów (Chronione Oznaczenie Geograficzne) oraz rozporządzenie 1032/2012 dotyczące „Ciliegia di Vignola” – włoskiej czereśni (Chronione Oznaczenie Geograficzne).

W przypadku szparagów białe lub fioletowe „Abensberger Spargel” nie mogą przekraczać długości 22 cm; a jeżeli są zielone – maksymalna długość wynosi 27 cm. Z opisu działalności gospodarczej zakonu Karmelitów, wynika, że szparagi uprawiano w regionie Abensberg prawdopodobnie już w 1730 roku.

 

Obszar produkcji „Ciliegia di Vignola” obejmuje gminy prowincji Modena i Bolonia. Wielkość osiągana przez wyselekcjonowane czereśnie „Ciliegia di Vignola” przekracza wielkość określoną w normach handlowych i wynosi często ponad 28 mm. Ponadto w tym samym dniu ukazało się rozporządzenie nr 1041/2012 wpisujące na unijną listę produktów chronionych chińską brzoskwinię „PINGGU DA TAO” - wpisu dokonano na podstawie umowy o wzajemnej unijno – chińskiej ochronie produktów. Brzoskwinia ta znana jest jako jadalny, soczysty owoc rosnący na niskich wzgórzach i zboczach gór Yan Shan w dzielnicy Pinggu należącej do Pekinu. Uprawa brzoskwiń w Pinggu ma długą historię, a zapiski sięgają czasów panowania dynastii Ming.

 

Kolejnym, czwartym już produktem była Aceituna Aloreña de Málaga (Chroniona Nazwa Pochodzenia) z Hiszpanii – rozporządzenie nr 1068/2012 z dnia 30 października. Jest to oliwka stołowa z przyprawami w zalewie solnej i przyprawianych tymiankiem, koprem włoskim, czosnkiem i papryką. Oliwki „Aceituna Aloreña de Málaga”, przyrządzane na trzy sposoby: świeże zielone (verdes frescas), tradycyjne (tradicionales) oraz marynowane (curadas). Obszar produkcji znajduje się na południowym wschodzie prowincji Malaga i obejmuje ogółem 19 gmin.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij