Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W 2012 roku w UE wyższa produkcja mleczarska
Według najnowszych danych zaprezentowanych przez KE, łączna ilość mleka dostarczona do zakładów przetwórczych w Unii Europejskiej w ciągu ośmiu miesięcy 2012 roku była wyższa od jej poziomu z analogicznego okresu roku 2011 - informuje FAMMU/FAPA.

Według wstępnych danych KE od stycznia do końca sierpnia bieżącego roku do unijnych mleczarni dostarczono niemal 95,2 mln ton płynnego mleka (o 1,24% więcej niż w 2011 roku). Ponadto pomimo znacznych spadków cen przetworów mlecznych w pierwszej połowie bieżącego roku, w większości przypadków odnotowano zwyżki produkcji.

Największą dynamiką wzrostu cechowało się mleko skondensowane, którego produkcja w okresie od stycznia do końca sierpnia 2012 r. osiągnęła poziom 730 tys. ton, o 11,5 % więcej niż w analogicznym okresie roku 2011. 5,5% wzrost produkcji do 1,72 mln ton odnotowano w przypadku śmietany, natomiast produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) pomimo osłabionego popytu i dynamicznych spadków cen w pierwszej połowie 2012 roku w analizowanym okresie wzrosła o 4,4% do 766 tys. ton. Na takie zjawisko ma wpływ m. in. fakt, że OMP jest półproduktem wykorzystywanym do dalszego przetworzenia i produkcji wyrobów galanteryjnych, ponadto w ostatnich miesiącach popyt na OMP rośnie. 1,8% zniżkę odnotowano natomiast w produkcji pełnotłustego mleka w proszku (PMP), którego w obserwowanym przedziale czasowym wytworzono 392,7 tys. ton.

Na ten proszek z kolei popyt jest coraz niższy, co przejawia się między innymi przez niższe jego ceny od OMP na aukcjach platformy handlowej GlobalDairyTrade. 0,7% zniżkę do 5,61 mln ton odnotowano w przypadku produkcji serów. Wśród pozostałych ważniejszych przetworów mlecznych, w ubiegłym roku zaobserwowano wzrost produkcji, jednak tylko w przypadku masła odnotowano zwyżkę przekraczającą 1% wytwarzając je w ilości 1,33 mln ton (+3,5%).


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij