Niewielu konsumentów uświadamia sobie, jak ważna jest para w ogromnej ilości
procesów produkcji, przetwarzania, pakowania, transportu i dystrybucji żywności.
Przykłady zastosowania pary w sektorze spożywczym:
- parowanie żywności i pasz
- parzenie mięsa, tusz oraz wędlin i produktów pochodzenia zwierzęcego
- szybkie rozmrażanie
- gotowanie na parze
- blanszowanie w przetwórstwie warzyw i owoców, grzybów
- pasteryzacja w szerokim zastosowaniu
- pakowanie żywności, wypełnienie pod wieczko i zakrętkę, etykietowanie
- czyszczenie i sterylizacja opakowań, naczyń, sztućców, zastaw stołowych
(gastronomia)
- czyszczenie i dezynfekcja zbiorników, cystern oraz instalacji mających
kontakt z żywnością
- dezodoryzacja zbiorników i trudno dostępnych instalacji
- i bardzo wiele innych zastosowań obróbki termicznej.
Para wodna, stykając się z produktem o niższej temperaturze, oddaje
ciepło stając się wodą, wchodzi w kontakt z produktem (tzw. kondensacja pary), a
wtedy woda ta staje się środkiem spożywczym, co wyraźnie podkreśla
Rozporządzenie WE Nr 178/2002 Rozdz. I art. 2 (patrz definicje).
Jak mówią przepisy i dobra praktyka produkcyjna para wodna stykająca się
bezpośrednio z żywnością nie może zawierać jakichkolwiek substancji, które
stanowią zagrożenie dla zdrowia lub życia człowieka lub mogą zanieczyścić
żywność.
Materiały zastosowane w urządzeniach ciśnieniowych wytwarzających
parę czystą muszą spełniać wymagania w zakresie bezpieczeństwa higienicznego
(Rozporządzenie WE Nr 178/2002, Rozporządzenia WE Nr 852/2004, Rozporządzenia WE
Nr 1935/2004, Rozporządzenia WE Nr 2023/2006 oraz Normie PN-EN 1672-2+A1:2009)
oraz wymagania w zakresie bezpieczeństwa technicznego tj. Dyrektywy Ciśnieniowej
97/23/WE ujętych w normach zharmonizowanych, do których należy kilka rodzajów
stali nierdzewnych kwasoodpornych.
Wyniki badań i opinie techniczne uzyskane przez STIGEN Sp. z o.o. w jednostce
notyfikowanej TÜV Rheinland wyraźnie i jednoznacznie wskazują, że należy
zastosować materiały i konstrukcje zgodne z normą PN-EN 1672-2 opisującą
podstawowe wymagania w zakresie higieny maszyn i urządzeń do produkcji
spożywczej. Faktem jest też, że dozowanie substancji chemicznych
(korygujących lub antykorozyjnych) nie usuwa żadnych zanieczyszczeń z pary i
jest niezgodne ze standardem czystości podanym w Rozporządzeniu WE Nr
852/2004 wymagającym utrzymania parametrów czystości wody pitnej we
wszystkich stanach skupienia.
Dodatki do wody kotłowej posiadające atest higieniczny również nie
usuwają zanieczyszczeń i nie przywracają wodzie kotłowej przydatności do
spożycia.
Kolejnym częstym błędem, przed którym przestrzega ekspertyza jest
nieprawidłowe stosowanie filtrów mechanicznych, które nie usuwają zanieczyszczeń
chemicznych pochodzących z zastosowani niewłaściwych komponentów oraz
materiałów i nie są wystarczające do uzyskania pary o standardzie
czystości zdefiniowanym w Rozporządzeniu WE Nr 852/2004.
Stosowanie w produkcji żywności urządzeń, które nie uwzględniają
wymogów prawa żywnościowego i są wykorzystywane do parowania betonu,
czyszczenia cystern kolejowych z ropy naftowej lub odtłuszczania wyrobów
metalowych, wydaje się już absurdalne, niezgodne z prawem i interesem
konsumentów oraz stanowi poważne ryzyko dla ignorujących obowiązujące
normy producentów żywności. W sposób nieracjonalny
pogarsza też produkt żywnościowy, o który tak pieczołowicie dbają na innych
etapach przetwórstwa.
Rygorystyczne wymogi związane z jakością w produkcji żywności powoli
docierają do technologii wytwarzania pary, tak jak niedawno dotarły do
technologii wytwarzania lodu do kontaktu z żywnością. Dlatego przy zastosowaniu
pary do bezpośredniego kontaktu z żywnością i paszą, żywnością opakowaną
hermetycznie, opakowaniami do żywności i paszy, klimatyzacji i sterylizacji nie
wolno już stosować kotłów i wytwornic pary ze stali czarnej bądź materiałów
niespełniających wymogów bezpieczeństwa higienicznego. Niestety zagadnienie pary
czystej zdefiniowane w rozporządzeniach i przepisach dla przemysłu spożywczego
funkcjonujące już od 2004 roku jest dla wielu dosyć nowym wymogiem,
niedocenianym i mało rozpowszechnionym.
Para przeznaczona do bezpośredniego kontaktu z żywnością wymaga
gwarantowanej czystości i higieniczności, a tej nie zapewniają urządzenia ze
stali czarnej.
- parametry chemiczne wody dla kotłów nie spełniają kryteriów
dla wody spożywczej (np. wymagana dla wody spożywczej to pH 6,5 -9,5; dla kotłów
pH 10,5 – 12,0 czyli tyle ile posiada woda mydlana)
- ryzyko porywania wody kotłowej (zasolonej lub zamulonej) w
okresach gwałtownych poborów lub nieprawidłowości w prowadzeniu kotła
pogarszającej walory organoleptyczne produktów
- ryzyko zabrudzenia wody w obiegach kotłowych substancjami,
które nie są dopuszczone do kontaktu z żywnością (uszczelki, smary, oleje)
- pozostałości po procesach korozyjnych urządzeń i elementów
w kotłach wykonanych ze stali "czarnej", mogą być przenoszone wraz z parą do
produkowanej żywności
- substancje chemiczne używane do konserwacji kotłów
(konserwacja na mokro i na sucho) mogą być szkodliwe dla zdrowia lub nawet
trujące
- ryzyko zniszczenia produktów żywnościowych po niestarannym
lub nieprawidłowym płukaniu urządzeń parowych ze stali czarnej (np. po przestoju
lub okresie konserwacji)
Podstawowe nieprawidłowości w zastosowaniu pary
do kontaktu z żywnością:
- nieprawidłowe instalacje i armatura
- nieprawidłowe urządzenia wytwarzające parę
- nieprawidłowe parametry wody kotłowej w odniesieniu do pitnej
- nieprawidłowe zastosowanie filtrów do pary
- dozowanie środków chemicznych (dozwolonych i niedozwolonych)
- nieprawidłowa eksploatacja
Rozwiązaniem tych wszystkich problemów są urządzenia produkowane przez firmę
STIGEN. Generatory STIGEN do produkcji czystej pary do kontaktu z żywnością ze
względu na zastosowane materiały i technologie wymagają nieznacznie większych
wydatków przy zakupach inwestycyjnych, lecz po uwzględnieniu kosztów wyposażenia
dodatkowego, robót przygotowawczych i instalacyjnych, często okazuje się, że
suma zamknięcia inwestycji jest podobna, jak przy zastosowaniu z pozoru
tańszych, niespełniających wymogów higienicznych rozwiązań. Jeżeli dodatkowo
uwzględnić większą trwałość i niższe koszty zużycia paliwa i eksploatacji, nasza
technologia staje się bardzo opłacalna i jest bezpieczną i skuteczną inwestycją.
Oprócz urządzeń wymiennikowych i płaszczowych, gdzie wystarczy para
energetyczna, najczęściej stosowane rozwiązania wybierane przez klientów Spółki
STIGEN polegają na użyciu pary czystej do bezpośredniego kontaktu z żywnością,
materiałami, wyrobami i instalacjami do kontaktu z żywnością, opakowaniami lub
żywnością hermetycznie opakowaną.
Obecny stan techniki zapewnia technologie i urządzenia spełniające wszystkie
obowiązujące normy i przepisy, natomiast technologia STIGEN pozwala spełnić
najostrzejsze wymogi wytwarzania pary czystej i to najtaniej w Europie.
STIGEN Sp. z o.o. oferuje również wsparcie szkoleniowe i doradztwo
techniczne dla:
- producentów żywności
- producentów urządzeń wykorzystujących parę
- jednostek szkoleniowych
- instytucji kontrolnych
- instytucji weryfikacyjnych (jednostki notyfikowane)
- projektantów, instalatorów oraz dostawców
Więcej informacji: