Cukier najtańszy od dwóch lat. Kolejna fala przecenPrzełom października i listopada przyniósł kolejną falę przecen notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 3 proc. do 417,8 USD/t, a biały w Londynie stracił 2 proc., spadając do 531 USD/t. W ujęciu miesięcznym spadki wyniosły odpowiednio 11 i 10 proc., a w relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 25 proc., a białego o 22 proc. - podała FAMMU/FAPA.Na początku listopada 2012 roku cukier biały jest najtańszy od dwóch lat, a surowy od trzech miesięcy (czerwcowa przecena cukru nierafinowanego była głębsza niŜ rafinowanego, ale obecnie notowania cukru surowego są jedynie minimalnie wyższe niż w czerwcu, kiedy to były najniższe od dwóch lat).
Powodem ostatnich przecen jest poprawa zaopatrzenia, głównie za sprawą większej podaży z Brazylii, a także mniejszego zapotrzebowania ze strony Rosji i Chin. Światowy bilans cukru, który trzeci sezon z rzędu będzie charakteryzować się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, przemawia za dalszymi przecenami.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|