Seminarium PFPŻ ZP dotyczące funkcjonowania systemu RASFF - 30.10.2012r., WarszawaW dniu 30 października 2012 r. w Warszawie odbyło się seminarium szkoleniowe zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności, które dotyczyło zasad funkcjonowania systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, czyli systemu RASFF. W seminarium wzięło udział ponad czterdziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego, a także kilka osób z powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych i wyższych uczelni.
|
Podczas
seminarium Pan Maciej Kałuża - przedstawiciel Krajowego Punktu Kontaktowego ds.
RASFF działającego w Głównym Inspektoracie Sanitarnym przedstawił najważniejsze
aspekty funkcjonowania systemu RASFF, a także udzielił odpowiedzi na pytania
wcześniej zgłoszone przez uczestników. Na wstępie omówił ogólne zagadnienia,
zwracając uwagę na zasadniczą rolę systemu jako narzędzia do wymiany informacji
o wykrytych zagrożeniach w żywności lub paszach, umożliwiającego urzędowym
organom kontrolnym państw członkowskich Unii Europejskiej podjęcie odpowiednich
działań w sposób szybki i skoordynowany. W Polsce, zgodnie z art. 85 ustawy o
bezpieczeństwie żywności i żywienia Główny Inspektor Sanitarny kieruje siecią
systemu RASFF, prowadzi krajowy punkt kontaktowy (KPK) systemu RASFF, a także powiadamia
Komisję Europejską o stwierdzonych przypadkach niebezpiecznej żywności oraz
pasz.
|
Uczestnicy
seminarium mieli możliwość zapoznania się z różnymi rodzajami powiadomień
zgłaszanych do systemu RASFF - powiadomieniami alarmowymi, powiadomieniami
informacyjnymi, powiadomieniami o odrzuceniu na granicy, a także z zasadami
wykonywania kontroli urzędowych i procedurą przekazywania do systemu
powiadomień o niebezpiecznych produktach spożywczych i paszach. Sposób
kwalifikowania powiadomień do określonych kategorii został omówiony na
konkretnych przykładach dotyczących alergenów, składników produktu,
zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych, migracji pewnych substancji z
opakowań, substancji dodatkowych, ciał obcych.
Pan Maciej
Kałuża szczegółowo przedstawił obowiązki spoczywające na przedsiębiorcach w
zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności i pasz, a także
podejmowania działań w przypadku stwierdzenia zagrożeń dla zdrowia konsumentów,
które określa art. 19 rozporządzenia 178/2002. Zwrócił uwagę na konieczność
posiadania sprawnych procedur wycofywania produktów z rynku, a także
poinformował o trwających pracach dotyczących uruchomienia przez Główny
Inspektorat Sanitarny serwisu informacyjnego przeznaczonego dla konsumentów,
który będzie zawierał ostrzeżenia publiczne o niebezpiecznych środkach
spożywczych.
Duże
zainteresowanie słuchaczy wzbudziły informacje dotyczące oceny ryzyka i stopnia
zagrożenia spowodowanego przez niebezpieczny środek spożywczy, pasze lub
materiały do kontaktu z żywnością dla zdrowia konsumentów, w tym czas
dokonywania takiej oceny, a także umiejscowienie w procedurze przedsiębiorców,
których produkty są poddawane takiej ocenie.
Uczestnicy
seminarium mieli możliwość bieżącego zadawania pytań i uzyskali informacje na
wszystkie interesujące ich zagadnienia z zakresu funkcjonowania systemu RASFF.
Seminarium
prowadziła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji w Polskiej Federacji
Producentów Żywności Związku Pracodawców.
pełna lista aktualności
|