Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Raport FAO: Światowa produkcja owoców tropikalnych rośnie ok. 1,7 proc. rocznie
Jak poinformowało FAO - Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, światowa produkcja owoców tropikalnych według wstępnych szacunków do 2014 r. wyniesie około 82 mln ton. Tym samym dzięki obserwacjom prowadzonym od 2004 r. stwierdzono, iż jest to coroczny przyrost na poziomie 1,7 proc. - podaje FAMMU/FAPA.

W grupie owoców tropikalnych zawierają się następujące produkty - mango, ananasy, awokado, papaje oraz owoce liczi, guawy czy owoc rambutanu. Około 90 proc. światowej produkcji owoców tropikalnych skoncentrowana jest obecnie w państwach rozwijających się, a z roku na rok na świecie obserwowany jest wzrost popytu na te produkty.

Prawdopodobnie do 2014 r. wolumen światowego importu wzrośnie o 24 proc., a największą popularnością cieszą się wśród światowych konsumentów przede wszystkim ananasy, mango, awokado czy papaje. Wstępne dane szacunkowe na 2013 r. zakładają światową wielkość importu na poziomie nawet 3,6 mln ton, z czego około 2,6 mln ton, czyli około 81 proc. skierowane zostanie na rynki państw wysokorozwiniętych.

Na pierwszym miejscu wśród globalnych, największych importerów owoców tropikalnych od lat znajdują się Stany Zjednoczone, tuż za nimi Unia Europejska i w końcu Japonia. Biorąc pod uwagę produkcję owoców tropikalnych jako całość największym producentem na świecie są Filipiny,
Indonezja czy Indie, jednak przy podziale gatunkowym sytuacja ta wygląda nieco inaczej. W przypadku zbiorów mango największym producentem na świecie są Indie, Tajlandia, czy Meksyk, dla ananasów odpowiednio Filipiny, Tajlandia czy Chiny. Owoce papai przede wszystkim zbierane są w Indiach, Brazylii czy Meksyku.

Natomiast w światowym eksporcie tropikalnych owoców przeważają Hong Kong, Tajlandia czy Malezja, jednak w przypadku owoców mango dominują wyraźnie Meksyk, Indie czy Brazylia a na przykład dla ananasów są to już Kostaryka czy Filipiny, dla awokado i papai odpowiednio inne kraje - Meksyk, Malezja czy Izrael.

Wstępne dane szacunkowe FAO, dla produkcji mango w 2014 r. zakładają wielkość 28,8 mln ton, co tym samym będzie stanowiło aż 35 proc. globalnej produkcji owoców tropikalnych. Około 70 proc. zbiorów będzie pochodziła z państw Azji i Pacyfiku - głównie z Indii, Chin, Pakistanu, Filipin czy Tajlandii. Największym światowym producentem mango pozostaną Indie z wynikiem szacowany za dwa lata na poziomie około 11,6 mln ton, co da w sumie 40 proc. całkowitych, światowych zbiorów. W 2014 r. globalny import mango oszacowano na około 844,2 tys. ton. Największy wzrost zapotrzebowania na ten owoc odnotują Stany Zjednoczone oraz kraje Unii Europejskiej (coroczny wzrost importu mango w UE to około 2,5 proc.), a w 2014 r. kraje unijne zaimportują prawdopodobnie ponad 223 tys. ton mango, a USA odpowiednio niecałe 310 tys. ton.

Dla ananasów prognoza na 2014 r. zakłada wielkość produkcji na poziomie 18,7 mln ton, to jest około 23 proc. zbieranych na świecie owoców tropikalnych. Około 46 proc. produkcji skoncentrowana będzie w krajach Azji i Pacyfiku, a największym światowym producentem pozostanie nadal Kostaryka z około 29-proc. udziałem globalnym rynku. Ponadto 16 proc. światowych zbiorów ananasów będzie pochodziło z państw afrykańskich. Globalny poziom importu w 2014 r. wzrośnie wobec obecnej sytuacji o 1,7 proc. do wolumenu 1,5 mln ton, a największe ilości kierowane będą podobnie jak obecnie do Stanów Zjednoczonych - około 586 tys. ton.

Spodziewane za dwa lata światowe zbiory awokado to prognozowane 3,9 mln ton, a największy rozwój tego rynku obserwowany będzie w państwach rozwijających się - krajach Ameryki Łacińskiej i krajach karaibskich, a Chile utrzyma pozycję światowego lidera w eksporcie awokado. W sumie szacuje się, iż w 2014 r. zaimportowane zostanie na świecie ok. 430 tys. ton, a ponad 86 proc. skierowane zostanie na rynki
państw wysokorozwiniętych - ponad 41 proc. trafi na amerykański rynek, a około 27 proc. na francuski.

Ostatnie dziesięć lat to okres znaczącego wzrostu produkcji papai na świecie, największy wzrost w zbiorach odnotowały Brazylia i Indie. Kolejne lata to przewidywany czas dalszego wzrostu, a w 2014 r. szacunki zakładają wolumen zbiorów na poziomie 13 mln ton. Prze kolejne dwa lata
spodziewany wzrost globalnego importu to około 5,6 proc. do wielkości ponad 363 tys. ton. Największe ilości importowane są corocznie przez USA oraz kraje unijne.

(Źródło: FAMU/FAPA).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij