Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z warsztatów dla dziennikarzy "Fakty i mity o zywności i żywieniu" na temat Owoców i Warzyw w dniach 4-5 października br.
W dniach 4-5 października br., Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zorganizowała warsztaty dla dziennikarzy pt. „Fakty i mity o żywności i żywieniu” w hotelu InterContinental w Warszawie. Warsztaty zostały objęte honorowymi patronatami Federacji Konsumentów, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kampania sfinansowana została ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw oraz ze środków PFPŻ ZP.

Celem warsztatów jest dostarczenie mediom rzetelnej wiedzy dotyczącej miedzy innymi: roli poszczególnych grup produktów żywnościowych w prawidłowo zbilansowanej diecie ze szczególnym uwzględnieniem owoców, warzyw i ich przetworów. Dodatkowo przedstawione zostały zagadnienia dotyczące znakowania produktów żywnościowych. W ramach warsztatów odbyły się spotkania tematyczne z przedstawicielami organizacji i instytucji, w których obszarze kompetencji leży żywność i żywienie.

W oparciu o najnowszą wiedzę, eksperci renomowanych ośrodków naukowych odpowiedzieli na szereg najczęściej pojawiających się w mediach wątpliwości takich jak między innymi: jaka jest rola poszczególnych grup produktów żywnościowych w codziennym odżywianiu?, jakie są zasady prawidłowego komponowanie całodziennej diety?, jakie informacje powinny być umieszczone na opakowaniach żywności?.

Andrzej Gantner dyrektor generalny PFPŻ ZP podkreślił wagę mediów jako najważniejszego dla konsumentów źródła informacji dotyczącej żywności i żywienia. Za kluczowe dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych  uznał  opieranie wszelkich doniesień prasowych na sprawdzonych naukowo i zgodnych z najnowszą wiedzą informacjach. A. Gantner zwrócił uwagę na obiegowo funkcjonujące określenie typu „niezdrowa żywność” apelując o nie wprowadzanie konsumentów w błąd. Na rynku nie może być żywności która w jakikolwiek sposób szkodzi konsumentom, dotyczy to również dodatków do żywności. Niezdrowe natomiast mogą być nawyki żywieniowe i styl życia z którymi należy walczyć poprzez edukację oraz promocję zbilansowanej diety i aktywności fizycznej wśród wszystkich grup wiekowych, a szczególnie dzieci i młodzieży.

W trakcie warsztatów w dniu 4 października br., głos zabrała p. Dorota Kozłowska – Dyrektor ds. legislacji w PFPŻ ZP, która przedstawiła  obowiązujące przepisy prawa żywnościowego  i sposób w jaki  regulują one zakres informacji, które muszą zostać zamieszczone na opakowaniach produktów żywnościowych. Jak zwracała uwagę p. Kozłowska, „oznakowanie produktów żywnościowych musi zawierać informacje istotne dla ochrony zdrowia i życia człowieka, obejmujące w szczególności nazwę, pod którą produkt jest wprowadzany do obrotu oraz inne dane umożliwiające identyfikację oraz odróżnienie produktu od innych środków spożywczych. Co równie istotne, przepisy prawa żywnościowego określają również warunki, jakie musi spełniać oznakowanie żywności. Musi być zrozumiałe dla konsumenta; wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu na opakowaniu; a także nie może wprowadzać konsumenta w błąd, w szczególności co do charakterystyki produktu (w tym jego nazwy, rodzaju, właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji)”.

W dalszej części wystąpił prof. Witold Płocharski z Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach. W swoim wystąpieniu „Fakty i mity na temat soków i nektarów” prof. Płocharski podkreślał, że „sok powinien zawierać 98-100 proc. czystego soku, który uzyskiwany jest ze świeżych czy mrożonych owoców lub soku zagęszczonego. Soki nie mogą zawierać żadnych konserwantów ani barwników”. Soki wraz z owocami i warzywami są po produktach zbożowych najważniejszym składnikiem naszej diety.

Równie istotne informacje przekazał prelegent drugiego dnia warsztatów - dr Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, który podkreślał rolę warzyw i owoców w codziennym żywieniu. „Warzywa i owoce dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właśnie dlatego uznaje się, że zarówno dzieci w wieku szkolnym, jak i osoby dorosłe codziennie powinny spożywać co najmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów warzyw i owoców każdego dnia. Jedną porcję owoców może stanowić porcja soku zawierającego naturalnie tylko występujący cukier, natomiast porcję warzyw – sok warzywny, najlepiej bez dodatku soli”.

Cykl warsztatów „Fakty i mity o żywności i żywieniu” zakończy  II edycja Olimpiady dla dziennikarzy „ Fakty i mity o żywności i żywieniu”, która odbędzie się w dniu 30 października 2012 w Hotelu Intercontinental w Warszawie. Organizatorzy przewidzieli dla zwycięzców wiele cennych nagród rzeczowych oraz puchary i wyróżnienia.

Wystąpienie prof. Witolda Płocharskiego pt. \"Fakty i mity o sokach i nektarach\" 04.10.2012
Wystąpienie dr Dariusza Włodarka pt. \"Rola warzyw i owoców w codziennym żywieniu\" 05.10.2012
Sesja pytań i odpowiedzi
Uczestnicy warsztatów
Wystąpienie Karola Okrasy - szera kuchni restauracji Platter hotelu Intercontinental
Część praktyczna - live cooking
Część praktyczna - live cooking
Część praktyczna - live cooking
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij