Relacja z warsztatów dla dziennikarzy "Fakty i mity o zywności i żywieniu" na temat Owoców i Warzyw w dniach 4-5 października br.W dniach 4-5 października br., Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zorganizowała warsztaty dla dziennikarzy pt. „Fakty i mity o żywności i żywieniu” w hotelu InterContinental w Warszawie. Warsztaty zostały objęte honorowymi patronatami Federacji Konsumentów, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kampania sfinansowana została ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw oraz ze środków PFPŻ ZP.
Celem
warsztatów jest dostarczenie mediom rzetelnej wiedzy dotyczącej miedzy innymi: roli poszczególnych grup
produktów żywnościowych w prawidłowo zbilansowanej diecie ze szczególnym
uwzględnieniem owoców, warzyw i ich przetworów. Dodatkowo przedstawione zostały zagadnienia dotyczące znakowania produktów żywnościowych. W
ramach warsztatów odbyły się spotkania tematyczne z przedstawicielami
organizacji i instytucji, w których obszarze kompetencji leży żywność i
żywienie.
W oparciu o najnowszą wiedzę,
eksperci renomowanych ośrodków naukowych odpowiedzieli na szereg najczęściej
pojawiających się w mediach wątpliwości takich jak między innymi: jaka jest
rola poszczególnych grup produktów żywnościowych w codziennym odżywianiu?,
jakie są zasady prawidłowego komponowanie całodziennej diety?, jakie informacje powinny być
umieszczone na opakowaniach żywności?.
Andrzej Gantner
dyrektor generalny PFPŻ ZP
podkreślił wagę mediów jako najważniejszego dla konsumentów źródła informacji
dotyczącej żywności i żywienia. Za kluczowe dla kształtowania prawidłowych
nawyków żywieniowych uznał opieranie wszelkich doniesień prasowych na
sprawdzonych naukowo i zgodnych z najnowszą wiedzą informacjach. A. Gantner
zwrócił uwagę na obiegowo funkcjonujące określenie typu „niezdrowa żywność”
apelując o nie wprowadzanie konsumentów w błąd. Na rynku nie może być żywności
która w jakikolwiek sposób szkodzi konsumentom, dotyczy to również dodatków do
żywności. Niezdrowe natomiast mogą być nawyki żywieniowe i styl życia z którymi
należy walczyć poprzez edukację oraz promocję zbilansowanej diety i aktywności fizycznej
wśród wszystkich grup wiekowych, a szczególnie dzieci i młodzieży.
W
trakcie warsztatów w dniu 4 października br., głos zabrała p. Dorota Kozłowska – Dyrektor ds. legislacji w PFPŻ ZP,
która przedstawiła obowiązujące przepisy prawa żywnościowego i sposób w
jaki regulują one zakres informacji, które muszą zostać zamieszczone na
opakowaniach produktów żywnościowych. Jak zwracała uwagę p. Kozłowska, „oznakowanie
produktów żywnościowych musi zawierać informacje istotne dla ochrony zdrowia i
życia człowieka, obejmujące w szczególności nazwę, pod którą produkt
jest wprowadzany do obrotu oraz inne dane umożliwiające identyfikację oraz
odróżnienie produktu od innych środków spożywczych. Co równie istotne, przepisy
prawa żywnościowego określają również
warunki, jakie musi spełniać oznakowanie żywności. Musi być zrozumiałe
dla konsumenta; wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym
miejscu na opakowaniu; a także nie może wprowadzać konsumenta w błąd, w
szczególności co do charakterystyki produktu (w tym jego nazwy, rodzaju,
właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub miejsca pochodzenia, metod
wytwarzania lub produkcji)”.
W dalszej części wystąpił prof.
Witold Płocharski z Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach.
W swoim wystąpieniu „Fakty i mity na temat soków i nektarów” prof. Płocharski
podkreślał, że „sok powinien zawierać 98-100
proc. czystego soku, który uzyskiwany jest ze świeżych czy mrożonych owoców lub
soku zagęszczonego. Soki nie mogą zawierać żadnych konserwantów ani barwników”.
Soki wraz z owocami i warzywami są po produktach zbożowych najważniejszym
składnikiem naszej diety.
Równie
istotne informacje przekazał prelegent drugiego dnia warsztatów - dr
Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, który
podkreślał rolę warzyw i owoców w codziennym żywieniu. „Warzywa i owoce dostarczają składników
odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Właśnie dlatego uznaje się, że zarówno dzieci w
wieku szkolnym, jak i osoby dorosłe codziennie powinny spożywać co najmniej
pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca
spożywanie co najmniej 400 gramów warzyw i owoców każdego dnia. Jedną porcję
owoców może stanowić porcja soku zawierającego naturalnie tylko występujący
cukier, natomiast porcję warzyw – sok warzywny, najlepiej bez dodatku soli”.
Cykl
warsztatów „Fakty i mity o żywności i żywieniu” zakończy II edycja Olimpiady dla dziennikarzy „ Fakty
i mity o żywności i żywieniu”, która odbędzie się w dniu 30 października 2012
w Hotelu Intercontinental w Warszawie. Organizatorzy przewidzieli dla
zwycięzców wiele cennych nagród rzeczowych oraz puchary i wyróżnienia.
| Wystąpienie prof. Witolda Płocharskiego pt. \"Fakty i mity o sokach i nektarach\" 04.10.2012 |
| | Wystąpienie dr Dariusza Włodarka pt. \"Rola warzyw i owoców w codziennym żywieniu\" 05.10.2012 |
| | Sesja pytań i odpowiedzi |
| | Uczestnicy warsztatów |
| | Wystąpienie Karola Okrasy - szera kuchni restauracji Platter hotelu Intercontinental |
|
| Część praktyczna - live cooking |
| | Część praktyczna - live cooking |
| | Część praktyczna - live cooking |
| | |
pełna lista aktualności
|