Dyrektor PFPŻ: Stewia może zrewolucjonizować rynek produktów typu „light"Stewia ma szansę zrewolucjonizować rynek produktów typu „light", poprzez zdjęcie odium sztuczności z używanych w tych produktach słodzików, gdyż jest produktem pochodzenia naturalnego - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.Jego zdaniem, ze względu na swoje właściwości stewia może mieć bardzo
szerokie zastosowanie w produkcji żywności. - To bardzo dobra
alternatywa dla osób odchudzających się lub chorych na cukrzycę. Jednak
doprowadzenie do sytuacji w których produkt z cukrem i ten ze słodzikiem
nawet pochodzenia naturalnego będą smakowały identycznie jest obecnie
praktycznie nie możliwe - zaznacza Andrzej Gantner. Zwraca
uwagę, że w przypadku stewii występuje specyficzny metaliczny posmak,
który jest rozpoznawany przez większość konsumentów, co może stanowić
barierę dla rozwoju rynku produktów w których cukier zastąpiono stewią. -
Nie sądzę, aby biorąc pod uwagę fakt, że większość konsumentów może
zupełnie bezpiecznie spożywać cukier - oczywiście w rozsądnych
ilościach, stewia mogła zagrozić w znaczący sposób rynkowi cukru - podsumowuje dyrektor generalny PFPŻ.
(Źródło: www.portalspozywczy.pl).
pełna lista aktualności
|