Instytucje kontrolująceKto może ochronić klientów przed niebezpieczeństwami związanymi ze spożywaniem produktów, które nie spełniają wymogów sanitarnych? Bardzo ważną funkcję w naszym systemie spełniają instytucje kontrolujące. Są to organy cieszące się społecznym zaufaniem i odgrywające ogromną rolę w ochronie zdrowia i życia ludzkiego. To od pracy tych instytucji zależy czy na rynek trafiają produkty w pełni bezpieczne dla zdrowia konsumentów, a linie technologiczne nie stwarzają ryzyka zanieczyszczeniaW Polsce organami urzędowej kontroli żywności w zakresie bezpieczeństwa żywności, są:
- organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej
- organy Wojskowej Inspekcji Sanitarnej
- organy Inspekcji Weterynaryjnej
- organy Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej
- inne organy w zakresie posiadanych kompetencji
Wyżej wymienione instytucje są właściwe w sprawach przeprowadzania urzędowych kontroli materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w zakresie określonym w odpowiednich rozporządzeniach.
Niestety powszechną praktyką wśród instytucji kontrolujących jest pomijanie kwestii czystości pary używanej w sektorze spożywczym:
- do bezpośredniego kontaktu z żywnością i paszą
- do materiałów, wyrobów i instalacji mających kontakt z żywnością
- do żywności hermetycznie pakowanej
- do opakowań spożywczych
- klimatyzacji i sterylizacji
Przy powszechnym dla branży spożywczej stosowaniu kotłów i
wytwornic pary ze stali czarnej, które nie spełniają norm higienicznych,
nie posiadają odpowiednich certyfikatów, wiele przedsiębiorstw bez
problemu przechodzi kontrole sanitarne. Dzieje się tak, gdyż obszarem
zainteresowania kontroli bywa głównie tzw. strefa spożywcza („czysta”)
czyli pomieszczenia w których przetwarzana jest żywność i powierzchnie
maszyn mających kontakt z żywnością. Urządzenia do wytwarzania pary
najczęściej nie interesują inspektorów ponieważ znajdują się poza strefą
„czystą” (np. za ścianą) i są kojarzone ze zwykłym ogrzewaniem.
Czystość pary, jak precyzują wymogi techniczno-prawne,
określa się nie poprzez incydentalne jej badania lecz przez stosowanie
właściwych rozwiązań konstrukcyjnych i materiałowych tak, aby wymagania
rozporządzeń w zakresie higieny były spełnione w sposób ciągły.
W tym wypadku pokutuje jednak powszechne przeświadczenie, że jeśli para
jest czysta to instalacja spełnia odpowiednie wymogi techniczno-prawne
do kontaktu z żywnością. Tymczasem ustawodawca właśnie po to narzucił
wymagania materiałowo-konstrukcyjne aby uniknąć spełnienia przepisów na
podstawie chwilowych wyników badań przeprowadzanych w tendencyjnych
warunkach.
Tak więc nawet jeśli uzyskiwana para spełnia wymogi
bezpieczeństwa higienicznego to warunkiem dopuszczającym do kontaktu z
żywnością jest konstrukcja urządzenia oraz instalacji. Para
z urządzeń ze stali czarnej nie spełnia wymogów bezpieczeństwa
higienicznego bez względu na wyniki badań, z uwagi na ryzyko chwilowych
lub ciągłych zanieczyszczeń (!)
Wobec coraz bardziej skomplikowanych konstrukcji i
nieprawidłowo wystawianych deklaracji zgodności, jedynie certyfikat
wydany przed niezależną jednostkę jest wystarczającym zapewnieniem
jakości.
Co warte podkreślenia inspektorzy nie muszą nakładać kar
finansowych, ale poprzestać na wyznaczeniu terminu na usunięcie
nieprawidłowości. I tak najczęściej czynią.
Jednym z elementów misji firmy STIGEN jest promocja nowoczesnych i higienicznych rozwiązań, mających znaczący wpływ na zdrowie konsumentów przez wysokiej jakości produkty i usługi wytwarzane przy zastosowaniu pary podnoszenie wiedzy i świadomości podmiotów
odpowiedzialnych za ochronę zdrowia konsumentów w zakresie dotyczącym
technologii produkcji pary czystej. Dlatego firma STIGEN oferuje
wsparcie szkoleniowe i doradztwo techniczne dla instytucji kontrolnych.
pełna lista aktualności
|