Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Planowane zmiany Rozporządzenia 1881/2006 w zakresie zanieczyszczeń metalami ciężkimi
Kraje członkowskie UE zgłosiły do Komisji Europejskiej szereg uwag i propozycji zmian do Rozporządzenia Komisji z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.

Na tej podstawie został opracowany wstępny projekt zmian do rozporządzenia, które dotyczą:

-          podwyższenia limitu zawartości kadmu w mięsie makreli, w mięsie ryb z gatunków Auxis spp. oraz Engraulis species;

-          obniżenia limitu zawartości kadmu w grzybach tylko w odniesieniu do Agaricus bisporus, gatunku najczęściej spożywanych pieczarek;

-          zmiany limitu zawartości rtęci w rybach z gatunku Genypterus blacodes;

- wprowadzenia limitów metali ciężkich dla suplementów diety tzn. ołowiu, kadmu i rtęci.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij