Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż spadająPo obserwowanych w kwietniu i maju zniżkach indeksu cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, w czerwcu bieżącego roku odnotowano jego kolejny spadek - informuje FAMMU/FAPA.Zaistniałe zjawisko związane jest z tym, że w ubiegłym miesiącu
odnotowano spadki cen wszystkich produktów żywnościowych. Najbardziej
dynamiczne zniżki dotyczyły produktów oleistych (-5,62%), w mniejszym
stopniu spadały ceny cukru, przetworów mlecznych oraz mięsa (odpowiednio
-1,64%, -1,53% i -1,31%). Najmniejszą dynamiką spadkową cechowały
się ceny zbóż (-0,27%). Światowe zniżki cen żywności tłumaczone są dużą
dostępnością produktów, niepewną sytuacją ekonomiczną i umacniającym się
kursem dolara amerykańskiego. Rosnące obawy o możliwość wystąpienia
niekorzystnych warunków pogodowych wpływają jednak na złagodzenie
spadków. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość
201,4 punktów, (205 w maju 2012 r.) i był o 13,73% niższy niż w
analogicznym okresie 2011 roku, kiedy to znalazł się na poziomie 233,4
punktów. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w analizowanym
okresie odnotował kolejny spadek, w czerwcu osiągnął poziom 173,4
punktów. Zniżka była przede wszystkim następstwem malejących cen masła i
pełnotłustego mleka w proszku, które odnotowały znaczne spadki, podczas
gdy ceny proszku odtłuszczonego i kazeiny nieznacznie wzrosły.
Obserwowany spadkowy trend światowych cen artykułów mleczarskich
odzwierciedla znaczny wzrost produkcji, zwłaszcza w Oceanii i Ameryce
Południowej, ale także w Azji i Europie. Na uwagę zasługuje również
fakt, że odnotowana w czerwcu wartość indeksu cen przetworów mlecznych
FAO jest najniższa od października 2009 r. Indeks cen żywności FAO
jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów
spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i
tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach
2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie
cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|