Kraški zašink ze Słowacji oraz duński Vadehavslam w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznychW dniu 25 lipca br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 681/2012 wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG) nazwę „Kraški zašink”.Jest to tradycyjny suszony produkt mięsny wytwarzany z karkówki wieprzowej w regionie Kras. Ma charakterystyczny kształt walca z naturalną osłonką pokrytą elastyczną siatką. Powierzchnia produktu jest jędrna i elastyczna, lekko pomarszczona na końcach. Pełny aromat mięsa i otaczającego go tłuszczu powstaje w procesie suszenia i dojrzewania. „Kraški zašink” ma charakterystyczny słonawy smak. Plasterki produktu mają czerwonawo-różowy kolor z nieco ciemniejszymi brzegami. Tłuszcz ma biały kolor. Mięso i tłuszcz posiadają delikatną konsystencję i szybko rozpływają się w ustach.
Ponadto w dniu 25 lipca br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 682/2012 wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG) nazwę „Vadehavslam”. "Vadehavslam" to tusze jagnięce i kawałki mięsa jagnięcego pochodzące od owiec urodzonych i chowanych w regionie Morza Wattowego na południowym zachodzie Danii. Owce należą do rasy Texel lub stanowią krzyżówkę rasy Texel z innymi rasami, których chow tradycyjnie prowadzi się na słonych łąkach. Celem hodowli jest uzyskanie owiec, które nie tylko są przystosowane do swojego naturalnego otoczenia, ale również rodzą duże i mięsne jagnięta. Fakt ten w połączeniu z rodzajem trawy, jaką żywią się jagnięta na słonych łąkach, odróżnia omawiane jagnięta od jagniąt produkowanych w innych regionach kraju.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Komisji Europejskiej
pełna lista aktualności
|