„VADEHAVSSTUDE" w rejestrze chronionych nazw pochodzenia iW dniu 14 lipca br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 635/2012 dotyczące wpisania nazwy „Vadehavsstude” do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG)."Vadehavsstude" to mięso świeże z młodego bydła hodowanego w regionie Morza Wattowego na południowym zachodzie Danii. Region Morza Wattowego obejmuje trzy wyspy: Romø, Mandø i Fanø, a także część kontynentalną. W tej części duński region Morza Wattowego wytyczony jest na południu przez granicę z Niemcami. Od północy granica tego regionu pokrywa się z północną granicą Parku Narodowego Morza Wattowego. Na wschodzie obszar odgranicza autostrada A11. Mięso pochodzi od zwierząt rasy duńskiej czarnobiałej, znanej także jako rasa duńsko-holsztyńska, lub są krzyżówką rasy duńsko-holsztyńskiej i belgijskiej niebieskiej. "Vadehavsstude" pochodzi wyłącznie od wykastrowanych samców. Mięso wołowe produkowane w regionie Morza Wattowego było przez stulecia znane jako dobry produkt wysokiej jakości, mięso o charakterystycznym słonym smaku wynikającym ze szczególnych warunków hodowli na tym obszarze. Gdy obszar ten jest zalewany podczas przypływu, sól i minerały pozostają w glebie. Zwierzęta pasą się na słonych łąkach, gdzie wysoka zawartość potasu i sodu w trawie wpływa na smak mięsa i nadaje "Vadehavsstude" jego szczególną jakość i charakterystyczny słony smak. Mięso "Vadehavsstude" jest sprzedawane jako specjalny produkt z Parku Narodowego Morza Wattowego i nazwa ta jest używana zarówno przez producentów lokalnych, jak i dystrybutorów mięsa.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Komisji Europejskiej
pełna lista aktualności
|