Wzrost produkcji cytryn i grejpfrutów w unijnej "27Według wstępnych danych szacunkowych, w sezonie 2011/2012 łączne zbiory cytryn w unijnej "27” to około 1,316 mln ton, czyli o 11 proc. więcej wobec poprzedniego sezonu. W przypadku tegosezonowych zbiorów grejpfruitów - ich wielkość została wstępnie szacowana na 111,4 tys. ton wobec 107,0 tys. ton w poprzednim sezonie - podała FAMMU/FAPA.Do największych unijnych producentów cytryn zaliczają się przede
wszystkim Hiszpania, z tegosezonowym wynikiem niecałych 720,0 tys. ton,
Włochy - z około 520,0 tys. ton i kolejno Grecja, Cypr czy Portugalia.
Do
czołowych unijnych producentów grejpfrutów zalicza się Cypr i
Hiszpania, gdzie coroczne zbiory sięgają wielkości nawet 50,0 tys. ton.
Nieznaczne ilości produkowane są również we Włoszech czy Grecji.
W
sezonie 2011/2012 spodziewany wolumen konsumpcji cytryn na unijnym
rynku to około 1,407 mln ton, czyli 3 proc. więcej wobec poprzedniego
sezonu, kiedy wielkość ta wyniosła 1,357 mln ton. Kraje unijne są
importerem netto cytryn, a w sezonie 2011/2012 wielkość zakupów
szacowana jest na około 410,0 tys. ton, czyli o zaledwie 8,0 tys. ton
mniej wobec poprzedniego sezonu.
W sezonie 2011/2012 unijna
konsumpcja grapefruitów oszacowana została na 431,0 tys. ton wobec 411,0
tys. ton sezon wcześniej, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie
wolumenu tegosezonowego importu. Wstępnie ilość sprowadzonych cytrusów
oszacowano na 365,0 tys. ton wobec 344,0 tys. ton sezon wcześniej.
(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: FAS USDA).
pełna lista aktualności
|