Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny żywności napędzają inflację
Inflacja w czerwcu wyniosła 4,3 proc. Mniejszy wpływ na nią miało jednak Euro 2012, czego oczekiwali ekonomiści. Inflacje podbiły głównie ceny owoców i warzyw - podaje Dziennik Gazeta Prawna

Ceny w restauracjach i hotelach podrożały rok do roku o 2,9 proc., a alkohol i wyroby tytoniowe - o 4,1 proc. Zdaniem ekonomistów, hotele podnosiły ceny tylko na dni turniejowe, dlatego efekt Euro był krótkotrwały i nie zaważył znacząco na inflacji. W przeciwieństwie do żywności i napojów bezalkoholowych, które w czerwcu podrożały rok do roku o 5,7 proc. Tylko za owoce płaciliśmy o 7,5 proc. więcej niż rok wcześniej. Podrożały także warzywa i mięso, głównie drób.

Ekonomiści oceniają, że wysoki wzrost cen żywności odzwierciedla efekt niekorzystnych warunków pogodowych. Wczesnowiosenne przymrozki przyczyniły się do wzrostu cen pasz i zwiększyły ceny mięsa. Niskie temperatury mogły też zmniejszyć podaż owoców i warzyw - czytamy w DGP.


(Źródło: Dziennik Gazeta Prawna).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij