W dniu 26 czerwca 2012 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła
2,71 EUR/kg i była o 5,64% wyższa niż przed miesiącem. Mniej dynamiczną
zwyżkę (+4,41%) w okresie tym odnotowano na rynku jednego
z głównych unijnych producentów, w Niemczech. Jednak w szóstym
miesiącu 2012 r. ceny masła utrzymywały się tam na poziomie wyższym niż
średnia w UE: 2,73 EUR/kg. W analizowanym okresie w Holandii
zaobserwowano natomiast ponad 11,5% zwyżkę cen masła. Pomimo tak
dynamicznego wzrostu dnia 26 czerwca 2012 r. ceny hurtowe w tym kraju
wciąż znajdowały się poniżej średniej ważonej dla UE: 2,7
EUR/kg.
W Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości
produkcji tego przetworu mlecznego na koniec czerwca bieżącego roku jego
ceny utrzymywały się na poziomie 2,62 EUR/kg i znów były
wyższe od ceny interwencyjnej (o 6,3%).
Względem ubiegłego miesiąca, jest to wzrost o 11,5% (w ujęciu PLN
odnotowano 9,1% zwyżkę do 11,15 PLN). Na skutek słabnącego kursu euro w
stosunku do dolara amerykańskiego cena w stosunku do dolara
amerykańskiego cena tony masła z Unii jest przeciętnie o 108 - 158 EUR
niższa od ceny tego tłuszczu z USA i Oceanii.
Z tego względu UE jest obecnie w stanie konkurować na rynku światowym,
a popyt na unijne masło może wzrosnąć. W ostatnich miesiącach sytuacja
była odwrotna, znacznie droższe masło z UE zniechęcało
potencjalnych nabywców spoza Wspólnoty do importowania go, o czym
świadczy m.in. ponad 20% spadek eksportu tego tłuszczu w czterech
pierwszych miesiącach 2012 roku.
Dodatkowym czynnikiem mogącym poprawić sytuację na unijnym rynku masła
są doniesienia sugerujące, że Nowa Zelandia nie wykorzysta możliwości
eksportu dodatkowych 45 tys. ton tego tłuszczu zgodnie z
umową handlową. Jeśli ta informacja się potwierdzi to dodatkowe
dostawy masła, których oczekiwano w lipcu nie będą realizowane, a to
może stanowić wsparcie dla cen.
Na obserwowany wzrost cen masła nie tylko w UE, ale także na świecie
znaczący wpływ mają także notowane obecnie sezonowe spadki dostaw
przetworów mlecznych na półkuli południowej (m.in. w Australii
i Nowej Zelandii). Właśnie te okoliczności wpływają obecnie na
zapewnienie równowagi na unijnym rynku masła przy rosnącej produkcji i
dużych zapasach. Według danych KE od stycznia do marca 2012
roku produkcja tego tłuszczu była o 4,5% większa niż w analogicznym
okresie ubiegłego roku. Ponadto od momentu rozpoczęcia na początku marca
wprowadzania masła do magazynów w ramach programu
prywatnego przechowalnictwa z unijnymi dopłatami (PSA), do unijnych
składów dostarczono już niemal 100 tys. ton tego tłuszczu (stan na dzień
24 czerwca 2012 roku). Jest to o ponad 50% większa ilość
niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
(Źródło: FAMMU/FAPA).