W sezonie 11/12 produkcja cukru wzrosła o 27 proc.W sezonie 2011/12 produkcja cukru białego wzrosła o 27 proc. rdr i wyniosła 1.859 tys. ton - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Instytut oczekuje, ceny tłuszczów roślinnych do końca 2012 r. będą wzrastać."W sezonie 2011/2012 produkcja cukru białego w Polsce wyniosła 1.859
tys. t i była o 27 proc. większa niż w sezonie poprzednim" - napisano w
raporcie. "Głównym powodem wzrostu produkcji były bardzo korzystne
warunki pogodowe w okresie wegetacji buraków cukrowych i kampanii
cukrowniczej, które przyczyniły się do wzrostu plonów i poprawy jakości
surowca. Istotną rolę odegrały także pozytywne efekty restrukturyzacji i
modernizacji podmiotów sektora" - dodano. Instytut informuje
również, że zużycie cukru w Polsce wykazuje lekką tendencję spadkową
przy wyraźnych zmianach w strukturze spożycia.
(Źródło: PAP).
pełna lista aktualności
|