Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wymagania mikrobiologiczne - zmiana podejścia na poziomie rządu
Uczestnicy spotkania rządowego Zespołu ds. Bezpieczeńśtwa Żywności ograniczyli do minimum listę produktów, co do których Polska planuje wprowadzenie dodatkowych kryteriów mikrobiologicznych.

23 stycznia w siedzibie Głównego Inspektoratu Sanitarnego odbyło się posiedzenie Zespołu ds. Bezpieczeństwa Żywności, w którym uczestniczli przedstawiciele Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Ministerstwa Rolnictwa, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Państwowego Zakładu Higieny, Państwowego Instytutu Weterynarii, Instytutu Żywności i Żywienia, Federacji Konsumentów oraz Polskiej Federacji Producentów Żywności. Przedmiotem posiedzenia było przedyskutowanie możliwości wprowadzenia w Polsce wymagań mikrobiologicznych dodatkowych w stosunku do niedawno wydanych przepisów unijnego rozporządzenia 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. Wymagania takie obowiązywałyby na terenie Polski i dotyczyły wyłącznie polskich przedsiębiorców.

Propozycja GIS zgłaszana w najróżniejszej formie przez ostatnie półtora roku była wielokrotnie kwestionowana przez PFPŻ. Podstawę do poddania pod wątpliwość zasadności dotychczasowych działań resortu zdrowia stanowiło właśnie pismo PFPŻ, szczególnie w świetle wydanego niedawno wspomnianego przepisu UE. PFPŻ nie uważa za zasadne wprowadzania dodatkowych barier dla przedsiębiorstw produkujących w Polsce.

Podczas posiedzenia delegacja Państwowego Zakładu Higieny zaprezentowała listę wymagań, które wcześniej były przez Polskę zgłaszane, proponując ich podtrzymanie. Większość uczestników poparła stanowisko PFPŻ, poddając krytyce podejście PZH, zarówno pod względem zasady, jak i poszczególnych wymagań.

Uczestnicy podkreślali brak uzasadnienia dla większości proponowanych wymagań oraz konieczność wprowadzania tego typu wymagań w oparciu o ocenę ryzyka. Dokonano szczegółowego przedyskutowania wszystkich punktów propozycji PZH, a mianowicie wprowadzenia kryteriów w ramach następujących grup produktów

•          Pieczywo cukiernicze
           - Świeże i mrożone ciastka z kremem

•          Produkty zbożowe 
           - Makarony
           - Mieszanki śniadaniowe do bezpośredniego spożycia

•          Produkty czekoladowe i cukiernicze
           - Czekolada, kakao, czekolada pitna

•          Przetwory rybne
           - Ryby wędzone

•          Warzywa i owoce
           - Suszone i mrożone, orzechy i owoce
           - Świeże, blanszowane, schłodzone lub mrożone przeciery oraz surowe produkty warzywne do bezpośredniej konsumpcji

•          Odżywki dla niemowląt i małych dzieci
           - Odżywki dla niemowląt

•          Inne produkty
           - Herbatki owocowe i ziołowe
           - Specjalne dietetyczne produkty pszczelarstwa

•          Przyprawy
           - Przyprawy, mieszanki kulinarne, zioła i ich mieszanki

W wyniku dyskusji z listy usunięto prawie wszystkie produkty i uzgodniono, że Polska będzie jedynie wnioskować o wprowadzenie następujących wymagań:

o        Świeże i mrożone ciastka z kremem: Salmonella nieobecna w 25 g

     Uzasadnienie – największa liczba zatruć spowodowana z zastosowaniem świeżych jaj

 o        Odżywki dla niemowląt: Salmonella nieobecna w 25 g; B. cereus: M = 102

     Uzasadnienie – wrażliwa społecznie grupa konsumentów, konieczność kontroli nad kryteriami dotyczącymi żywności przygotowywanej w szpitalach

Kwestia ta będzie nadal monitorowana pod kątem ograniczenia wpływu na funkcjonowanie sektora.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij