Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny żywności znów wrosną, ale już nie tak silnie jak rok temu
Zdaniem ekonomistów, na koniec roku wzrost cen żywności wyniesie ok. 3 proc., podczas gdy w grudniu 2011 roku zwyżka cen żywności rok do roku wyniosła 4,7 proc. Także w wakacje żywność nie będzie tania - wzrost cen napędzać będą drogie owoce sezonowe - czytamy w Rzeczpospolitej.

Jak informuje „Rz", przedstawiciele branży owocowo-warzywnej szacują, że w tym roku truskawki są o 60 - 70 proc. droższe niż przed rokiem. To efekt m.in. mniejszych zbiorów spowodowanych wymrożeniami upraw w wielu miejscach w Polsce. Droższe niż w 2011 roku będą w tym roku wiśnie. Stabilne powinny być natomiast ceny jabłek.

Tymczasem drogie owoce mogły być jednym z czynników napędzających ceny żywności już w czerwcu tego roku. Wpływ na ich wzrost mogły mieć także podwyżki cen wieprzowiny i drobiu. W maju zdrożały bowiem ceny surowca w skupie.

2,7 proc. więcej kosztowały żywność i napoje w maju 2012 r. w porównaniu z majem 2011 r.  Ekonomiści IERiGŻ przypominają, że w czerwcu zazwyczaj rozpoczyna się sezonowy spadek cen żywności. W tym roku mógł jednak nie wystąpić, choć może być widoczny w lipcu i sierpniu, głównie za sprawą tradycyjnie większej podaży owoców i warzyw - czytamy w „Rz".



(Źródło: Rzeczpospolita).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij