Jak informuje „Rz", przedstawiciele branży owocowo-warzywnej szacują, że w tym roku truskawki
są o 60 - 70 proc. droższe niż przed rokiem. To efekt m.in. mniejszych
zbiorów spowodowanych wymrożeniami upraw w wielu miejscach w Polsce.
Droższe niż w 2011 roku będą w tym roku wiśnie. Stabilne powinny być
natomiast ceny jabłek.
Tymczasem drogie owoce mogły być jednym z
czynników napędzających ceny żywności już w czerwcu tego roku. Wpływ na
ich wzrost mogły mieć także podwyżki cen wieprzowiny i drobiu. W maju
zdrożały bowiem ceny surowca w skupie.
2,7 proc. więcej
kosztowały żywność i napoje w maju 2012 r. w porównaniu z majem 2011 r.
Ekonomiści IERiGŻ przypominają, że w czerwcu zazwyczaj rozpoczyna się
sezonowy spadek cen żywności.
W tym roku mógł jednak nie wystąpić, choć może być widoczny w lipcu i
sierpniu, głównie za sprawą tradycyjnie większej podaży owoców i warzyw -
czytamy w „Rz".
(Źródło: Rzeczpospolita).