Ceny cukru w UE są wypadkową kilku czynników: kwot
produkcyjnych przyznawanych przez Brukselę (ustalonych w UE poniżej
wysokości popytu wewnętrznego), kwot dostępowych dla preferencyjnego
importu cukru spoza UE (bezcłowego lub z obniżonym cłem w ramach umów
międzynarodowych) również regulowanych przez UE, cen światowych cukru
(plus koszty cła, rafinacji, logistyki i pakowania).
Na świecie
cukier jest drogi. Jak pisze gazeta.pl w szczytowym momencie kosztował
nawet 800 dol. za tonę. Obecnie jest po 600 dol. za tonę. A jeszcze w
2009 r. cena wynosiła tylko nieco ponad 300 dol. za tonę. Ceny cukru
trzymają w górze drogie paliwa. Z tego powodu Brazylia, największy na
świecie producent cukru, coraz więcej trzciny cukrowej przeznacza na
biopaliwa. Na tańszy cukier na razie nie ma co liczyć. Za to polska
branża cukrownicza od trzech lat ma najlepsze wyniki z całej branży
przetwórczej.
(Źródło: gazeta.pl).