Ceny cukru ostro poszły w góręOstatni tydzień przyniósł silną podwyżkę notowań cukru na giełdach. W drugiej połowie czerwca 2012 r. za tonę cukru białego w Londynie trzeba było zapłacić 614,6 USD (więcej o 8 proc.), a za cukier surowy w Nowym Jorku 479,3 USD/t (wzrost o 9 proc.). W ujęciu miesięcznym cukier był droższy odpowiednio o 12 i 11 proc. W skali roku spadki wyniosły zaś 17 i 20 proc. - informuje FAMMU/FAPA.Ostatnie podwyżki to przede wszystkim skutek opóźnień zbiorów i
załadunku statków w Brazylii, które spowodowane są ulewnymi deszczami.
Bardzo wysoka jest także premia cukru białego, co może świadczyć o
silnym popycie na biały cukier.
Światowy bilans cukru, który
charakteryzuje się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, przemawia za
obniżką cen, ale problemy zaopatrzeniowe w Brazylii, która jest
największym na świecie eksporterem cukru, mogą w krótkim terminie
wpłynąć prowzrostowo na ceny.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|