Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Tadeusz Wijaszka w zarządzie Rady Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
Dr hab. Tadeusz Wijaszka, profesor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie został członkiem zarządu Rady Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jest on jedynym Polakiem w siedmioosobowym zarządzie tej instytucji.

Jak poinformowała we wtorek rzecznik krakowskiej uczelni Izabella Majewska, nowi członkowie zarządu EFSA na lata 2012-2015 zostali w poniedziałek zatwierdzeni przez Radę Ministrów Rolnictwa UE.

EFSA pełni w Unii Europejskiej rolę eksperta w zakresie bezpieczeństwa żywności, pasz, żywienia i dobrostanu zwierząt, a także zdrowia roślin oraz rozwiązywania problemów w całym łańcuchu żywnościowym.

Komitet naukowy EFSA składa się z niezależnych naukowców z uniwersytetów, instytucji badawczych i krajowych władz ds. bezpieczeństwa żywności.

Tadeusz Wijaszka jest lekarzem weterynarii, specjalizuje się w wirusologii. W latach 2001-2011 był dyrektorem Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. W Uniwersytecie Rolniczym kierował Ośrodkiem Studiów Weterynaryjnych, tworzonym wspólnie z Uniwersytetem Jagiellońskim.

Źródło: PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij