Takie wnioski przedstawił dr Jurij Kowaliow, prezes Krajowego Związku
Hodowców Świń Federacji Rosyjskiej, na Europejskim Kongresie Producentów
Trzody Chlewnej odbywającym się w Wilnie w dniach
30.05-1.06.
Przystąpienie Federacji Rosyjskiej do WTO powoduje szereg zmian w
polityce handlowej w sektorze wieprzowiny. Po pierwsze stawka celna na
import nieprzetworzonej wieprzowiny w ramach kontyngentu
(430 tys. t) została obniżona z 15 do 0 proc. Po drugie, stawka dla
importu poza kwotą została obniżona z 75 do 65 proc. Co więcej, cło na
import żywej trzody na ubój zostało obniżone z 40 do 5
proc., a na produkty uboczne (podroby) oraz tłuszcz z 25 do 15 proc.
Jak twierdzą rosyjscy specjaliści, łączny efekt tych zmian spowoduje
obniżkę ceny kilograma trzody chlewnej przeciętnie o 10 rubli (1,0-1,1
zł), co będzie oznaczało roczną stratę dla branży w
wysokości 20 mld rubli. Spowoduje to znaczny spadek zysków
producentów. Niektórzy z nich, szczególnie ci mniej efektywni stosujący
przestarzałe technologie, mogą zacząć ponosić straty. Z kolei dla
tych, którzy inwestują w nowoczesną produkcję, wydłuży się przeciętny
okres zwrotu z inwestycji z 8 do ponad 12 lat. Może to spowodować
mniejsze od założonego w rządowych planach tempo rozwoju
takiej produkcji.
J. Kowaliow podał również szereg interesujących danych dotyczących
sektora wieprzowiny w Rosji. I tak, produkcja wieprzowiny pomiędzy
rokiem 1992 a 2005 zmniejszyła się prawie dwukrotnie z 2784 do
1520 tys. t. W tym czasie zupełnie załamała się produkcja przemysłowa,
która w 2005 r. wynosiła 420 tys. t i stanowiła zaledwie 28 proc. całej
produkcji w porównaniu z 1684 tys. t i 60 proc. w roku
1992. W tym samym czasie produkcja 'przyzagrodowa'' w dużej mierze na
własne potrzeby, w małych, nieefektywnych gospodarstwach utrzymała się
na praktycznie niezmienionym poziomie około 1100 tys.
t.
Jednak od roku 2005 do dziś sektor przeszedł duże zmiany, a ambitne
plany rządowe zakładają kontynuację tych trendów. Produkcja wieprzowiny w
2011 r. była o 58 proc. wyższa niż w roku 2005 i
wyniosła 2406 tys. t. Jeszcze w 2007 r. Rosja produkowała mniej
wieprzowiny niż Polska, jednak w ub.r. produkowała już o 1/3 więcej.
Według rządowych planów produkcja w 2015 r. ma wynieść 3185 tys. t i
będzie o 32 proc. wyższa niż w roku 2011. Udział produkcji przemysłowej
ma wzrosnąć do 73 proc. Szybkiemu wzrostowi produkcji w
nowoczesnych, wielkich gospodarstwach będzie towarzyszył stopniowy
spadek nieefektywnej produkcji 'przyzagrodowej''. 57 proc. produkcji
będzie pochodzić z nowoczesnych, nowo wybudowanych obiektów,
a 37 proc. ze starych obiektów, które przejdą gruntowną modernizację.
Udział starych, niemodernizowanych gospodarstw spadnie do 6 proc. w
porównaniu z 86 proc. w 2005 r. i 14 proc. w roku 2010.
Najnowocześniejsze gospodarstwa mają uzyskiwać wyniki zbliżone do
gospodarstw w Zachodniej Europe i Ameryce Północnej.
(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej).