Jak podaje DGP, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i
Gospodarki Żywnościowej szacuje, że tegoroczny eksport polskiej żywności
zwiększy się o 2 proc. Jak zapowiadają przedstawiciele tej instytucji,
prognoza zostanie zweryfikowana jesienią, kiedy będą znane wyniki
pierwszego półrocza.
Z kolei Bank BGŻ przewiduje wzrost eksportu o
10 proc. Zatem w wariancie optymistycznym, wartość eksportu polskich
produktów rolno-spożywczych wyniosłaby 16,5 mld euro, czyli około 70 mld
zł.
Najwięcej polskiej żywności
kupują mieszkańcy UE - w pierwszym kwartale tego roku trafiło tam
niemal trzy czwarte polskiego eksportu. Najszybciej rośnie jednak
eksport do Wspólnoty Niepodległych Państw - o 17,3 proc. w pierwszym
kwartale, czyli do 479 mln euro - czytamy w DGP.
(Źródło: Dziennik Gazeta Prawna).