Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rośnie eksport polskiej żywności. W tym roku może wynieść 70 mld zł
Eksport polskich produktów rolno-spożywczych nadal rośnie. Po tym, jak w 2011 roku wzrost wyniósł ogółem 11,8 proc., w pierwszym kwartale 2012 roku polscy producenci żywności wyeksportowali produkty rolno-spożywcze za około 3,8 mld euro, co oznacza wzrost o 8,5 proc. Zdaniem ekspertów, w całym 2012 roku za granicą sprzedamy od 2 proc. do 10 proc. więcej niż rok temu - informuje Dziennik Gazeta Prawna.

Jak podaje DGP, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że tegoroczny eksport polskiej żywności zwiększy się o 2 proc. Jak zapowiadają przedstawiciele tej instytucji, prognoza zostanie zweryfikowana jesienią, kiedy będą znane wyniki pierwszego półrocza.

Z kolei Bank BGŻ przewiduje wzrost eksportu o 10 proc. Zatem w wariancie optymistycznym, wartość eksportu polskich produktów rolno-spożywczych wyniosłaby 16,5 mld euro, czyli około 70 mld zł.

Najwięcej polskiej żywności kupują mieszkańcy UE - w pierwszym kwartale tego roku trafiło tam niemal trzy czwarte polskiego eksportu. Najszybciej rośnie jednak eksport do Wspólnoty Niepodległych Państw - o 17,3 proc. w pierwszym kwartale, czyli do 479 mln euro - czytamy w DGP.


(Źródło: Dziennik Gazeta Prawna).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij