Cukier drożeje. Idą zmiany na rynkuOstatni tydzień przyniósł zauważalną podwyżkę notowań cukru na giełdach - podaje FAMMU/FAPA.Na początku czerwca 2012 r. za tonę cukru białego w Londynie trzeba było
zapłacić 569,5 USD (więcej o 2 proc.), a za cukier surowy w Nowym Jorku
438 USD/t (wzrost o 2 proc.). Mimo tego w ujęciu miesięcznym cukier był
jednak tańszy o 2 proc. W skali roku spadki wyniosły zaś 20 proc.
Ostatnie
podwyżki to przede wszystkim efekt popytu na rynku rzeczywistym, który
wygenerowały informacje o opóźnieniu zbiorów w Brazylii. Trudno
oczekiwać, żeby podwyżki oznaczały wejście w trend wzrostowy - światowy
bilans cukru przemawia za spadkiem cen. Jednak sytuacja
podażowo-popytowa jest napięta i każda informacja o mniejszym
zaopatrzeniu będzie skutkować podwyżkami.
Bardzo wysoka była
także premia cukru białego, co może świadczyć o silnym popycie na biały
cukier. W tym roku Chiny będą zmuszone sprowadzić około 3 mln ton cukru.
Dlatego też możliwe jest, że opóźniania w dostawach cukru z Brazylii w
połączeniu z chińskim, silnym zapotrzebowaniem na niego mogą doprowadzić
do stabilizacji cen lub nawet do podwyżek w kolejnych miesiącach.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|