Potężny spadek cen żywnościŚwiatowe ceny żywności na świecie w maju 2012 r. spadły do poziomu najniższego od września 2011 r. - podała agenda ONZ ds. żywności i rolnictwa - FAO. Majowy wskaźnik cen FAO spadł w stosunku do kwietnia o 4 proc.Agenda jednocześnie podkreśliła, że wskaźnik spadł o 14 proc. od
rekordowego poziomu, jaki osiągnął w lutym zeszłego roku. Notowania
produktów, wchodzących w skład wskaźnika spadły ostatnio z powodu
dobrych perspektyw po stronie podażowej, niepewności co do sytuacji
ekonomicznej i umacniania się amerykańskiego dolara - skomentowało FAO. Największe
miesięczne spadki FAO odnotowało w sektorze produktów mlecznych - o 12
proc., cukru - 9 proc. i tłuszczów - 6,8 proc. Najmniejsze spadki
zanotowano w przypadku zbóż i mięsa - o 1 proc. Spadek cen produktów
mlecznych ONZ-owska agenda tłumaczy odbudową możliwości po stronie
podaży. Spadek w sektorze cukru FAO wyjaśnia wzrostem rezerw w Indiach,
UE oraz wzrostem możliwości produkcyjnych w Brazylii. Spadek
wskaźnika dotyczącego tłuszczów spożywczych FAO tłumaczy wzrostem
powierzchni upraw roślin oleistych w Stanach Zjednoczonych oraz ogólnym
tonem prognoz makroekonomicznych, mówiących o niepewnej sytuacji w UE i w
związku z tym możliwym spowolnieniem popytu. Ceny zboża spadły z kolei z
powodu poprawy prognoz pogody, ceny kukurydzy - z powodu spodziewanych
rekordowych zbiorów w USA. Lekko wzrosły natomiast ceny ryżu z powodu
zwiększonych zakupów w krajach muzułmańskich.
(Źródło: PAP).
pełna lista aktualności
|