KE zezwala na produkcję parmezanu na innym obszarzeTrzęsienie ziemi, jakie miało miejsce 20 maja bieżącego roku we Włoszech w znaczący sposób dotknęło region Emilia-Romania, w którym produkuje się cieszący się statusem Chronionego Oznaczenia Geograficznego (PDO) ser Parmigiano Reggiano - informuje FAMMU/FAPA.W wyniku kataklizmu zniszczeniu uległo 13 magazynów, w których dojrzewał
parmezan. Z półek spadło ok. 300 tys. form sera ważących po 40
kilogramów, co stanowi ok. 10 proc. rocznej produkcji. Część uległa
całkowitemu zniszczeniu. Szacuje się, że straty przemysłu rolnego w
Emilii-Romanii osiągnęły poziom 0,25 mld EUR. Jedną z cech produktów
ze statusem PDO jest ich produkcja i przetwarzanie w ściśle określonym
miejscu, jednak w związku z katastrofą lokalne władze sanitarne w
Emilii-Romanii nie zezwalają na produkcję parmezanu w tym regionie. Na
mocy rozporządzenia UE nr 510/2006 pozwalającym na tymczasowe zmiany
przepisów z przyczyn sanitarnych i fitosanitarnych Komisja Europejska
zdecydowała o zastosowaniu wyjątku co do Parmigiano Reggiano i
zezwoleniu na tymczasowe wytwarzanie tego sera na innym obszarze.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|