Konferencja „Opakowania w przemyśle spożywczym – aspekty prawne i nowe trendy”Konferencja „Opakowania w przemyśle spożywczym – aspekty prawne i nowe trendy” - 30.05.2012r.
Ponad 60 osób, przedstawicieli działów zapewnienia jakości, technologii, a także osób odpowiedzialnych za sprawy legislacyjne z zakresu materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawicieli mediów branżowych, spotkało się 30 maja br. na konferencji szkoleniowej Polskiej Federacji Producentów Żywności w Warszawie. Uczestników konferencji powitała Pani Dorota Kozłowska – Dyrektor ds. Legislacji w Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.
Na wstępie zabrała głos Pani Marzena Pawlicka z Narodowego
Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, która podkreśliła
znaczenie bezpieczeństwa zdrowotnego opakowań żywności z tworzyw sztucznych,
kartonu i papieru, z uwzględnieniem opakowań zadrukowanych wielowarstwowych
oraz opakowań funkcjonalnych tzn. aktywnych i inteligentnych, w świetle
przepisów UE.
O wpływie opakowania na jakość produktów żywnościowych,
jako wyzwaniu dla zakładowego systemu zapewnienia jakości, mówiła Pani Ewa
Ostrowska, posiadająca 20 letnie doświadczenie zawodowe w branży opakowaniowej. Pani Ewa Ostrowska w
swojej prezentacji zwróciła uwagę
uczestnikom na funkcję opakowania mającego kontakt z żywnością, rodzaje
opakowań stosowanych do kontaktu z żywnością oraz przedstawiała dość
szczegółowo jak wygląda w praktyce zależność stosowania opakowań od rodzaju
pakowanej żywności.
Zmiany przepisów o opakowaniach i odpadach opakowaniowych
to temat prezentacji Pani Agnieszki Jaworskiej,
która pełni funkcję Dyrektora Generalnego Stowarzyszenia Polska Koalicja Przemysłowa na rzecz Opakowań Przyjaznych Środowisku EKO – PAK.
W swoim wystąpieniu przedstawiła nowe obowiązki podmiotów
gospodarczych, podkreślając aktualny stan prac legislacyjnych. Mówiła również
jak wygląda gospodarka odpadami opakowaniowymi w Polsce oraz podkreślała
konieczność zmiany prawa o opakowaniach. Przedstawiła nowy projekt ustawy
opakowaniowej, zwracając uwagę na cel zmiany ustawy o obowiązkach dla
przedsiębiorców, ustawę o odpadach oraz zmianę ustawy o porządku i czystości w
gminach.
Pani Agnieszka Jaworska jako drugi wykład zaprezentowała
temat poświęcony umieszczaniu na opakowaniach znakowania określającego rodzaj
materiałów użytych do produkcji opakowania. Swoją prezentację zaczęła od
przedstawienia obowiązujących przepisów,
najczęstszych błędów popełnianych przez przedsiębiorców oraz wyników kontroli Głównego Inspektoratu
Ochrony Środowiska, posiłkując się konkretnymi przykładami znakowań, które nie
są ujęte w przepisach prawa unijnego.
O Programie Poznaj Dobrą Żywność opowiedziała Pani
Magdalena Kołak z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedstawiła główne
założenia programu promocyjnego produktów żywnościowych wysokiej jakości –
program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Kwestie prawnej odpowiedzialności za wady produktów
spowodowane materiałem opakowaniowym w świetle obowiązujących przepisów omówił
mecenas Pan Maciej Siwiec z Kancelarii SALANS, zwracając uwagę na szczegółowy
podział odpowiedzialności za wady produktu, możliwości postępowania sądowego, przesłanki
zwolnienia producenta opakowania od odpowiedzialności za produkt, a także
zasady partycypowania producentów
opakowań w procesie reklamacji konsumenckich i w postępowaniu przed
organami nadzoru.
Pan Dominik Lisiewski, audytor i wykładowca firmy DNV Business Assurance Poland
Sp. z o.o. w swojej prezentacji przedstawił kontrolę jakości materiałów
opakowaniowych w przemyśle spożywczym. Uczestnicy konferencji zapoznali się z wymaganiami
dotyczącymi higieny, logistyki i
komunikacji a także mieli możliwość uzyskania informacji o deklaracjach
zgodności opakowań. Pan Dominik Lisiewski szczegółowo omówił jak wygląda
kontrola opakowań w firmie spożywczej i przedstawił główne kryteria akceptacji
opakowań.
O
ochronie prawnej opakowań jako wzorów przemysłowych mówiła Pani Izabella Dudek - Urbanowicz
– rzecznik patentowy w kancelarii
patentowej Patpol. W swojej prezentacji przedstawiła definicję znaku towarowego,
wzoru użytkowego, patentu, wzoru przemysłowego, podając praktyczne przykłady.
Uczestnicy konferencji dowiedzieli się również jakie są rodzaje ochrony, jak
długo trwa ochrona prawna oraz poznali uprawnienia właścicieli znaków i
opakowań objętych rejestracją.
Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:
- PKO Bank Polski S.A.
- Det Norske Verits Bussiness Assurance Poland Sp.
z o. o.
- Stigen Sp. z o.o.
- Paccor Sp. z o.o.
- Patpol Kancelaria Patentowa Sp. z o.o.
- Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
- Mercedes – Benz Polska Sp. z o.o.
- Kancelaria SALANS
-
Partner PFPZ ZP:
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partner konferencji:
Patroni konferencji PFPZ ZP:
- Krajowa Unia Producentów Soku
- Związek Polskie Mięso
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Galeria zdjęć:
pełna lista aktualności
|