Piknik z programem Poznaj Dobrą ŻywnośćJuż po raz czwarty w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbywał się dziś Piknik z programem Poznaj Dobrą Żywność. Była to 15. edycja tej imprezy, która od 2009 r. organizowana jest przez ministerstwo we współpracy z najstarszą w Polsce uczelnią rolniczą.
Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który służy promocji artykułów rolno-spożywczych najwyższej jakości. Jego celem jest motywowanie producentów i przetwórców do podnoszenia jakości wyrobów, a przez to do zwiększania różnorodności żywności w Polsce i na całym obszarze UE.Podczas uroczystości otwarcia dzisiejszego spotkania ze wspaniałą,
najwyższej jakości, polską żywnością minister rolnictwa i rozwoju wsi
Marek Sawicki powiedział, że tegoroczny piknik ma szczególny charakter,
ponieważ odbywa się w Dniu Matki.
„Polskie produkty zachowały
niepowtarzalny smak i zapach, przypominają nam dzieciństwo i smakują tak
jak zrobione przez mamę, czy przez babcię. Nasza żywność w dalszym
ciągu przypomina babciną kuchnię, gdzie szynka smakowała jak szynka, a
chleb pięknie pachniał w całym domu” – powiedział minister i podkreślił,
że prowadzony przez resort program promuje to co najlepsze.
„Nie
ma lepszego loga, niż PDŻ. Ono jest wyznacznikiem najwyższej jakości
żywności na świecie, bo dziś polska żywność podbija nie tylko nasze
serca i żołądki, ale także Europejczyków i mieszkańców całego świata.
Mamy się czym chwalić i co promować. Dziś na pikniku są najlepsi
producenci wytwarzający, a nie produkujący polską żywność. Wytwarzający
tradycyjnymi, polskimi sposobami, z tradycyjnych polskich surowców. To
nie praca, to pasja i powołanie" –zapewnił szef resortu.
Minister
zwrócił również uwagę na to, że konsumenci powinni kupować bardziej
świadomie. „Musimy zwracać uwagę na to co wybieramy, pytać o skład
produktu i o to kto go wytworzył. Przekonujmy się do dobrej żywności i
do dobrej marki” – powiedział.
Przypominał także, że żywności nie można marnować.
„W czasach niedoboru kupowaliśmy żywność na zapas, dzisiaj już nie ma
takiej potrzeby, ale nawyki zostały. Musimy się przełamać i kupować
tyle, ile zjemy. Zbyt dużo ludzi na świecie głoduje, aby żywność
wyrzucać na śmietnik. Musimy przywrócić nasz szacunek dla chleba " –
podkreślił minister.
Zwracając się do przybyłych gości minister Sawicki przypomniał, że przed nami zmiany Wspólnej Polityki Rolnej.
„Marzy
mi się, aby w przyszłej WPR były środki nie tylko na wyrównanie
płatności, ale przede wszystkim na rozwój, na innowacje, na inwestycje,
na modernizację nie tylko w gospodarstwach, ale i w przetwórstwie” -
powiedział
Piknikowych gości przywitał też gospodarz terenu rektor
Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Alojzy Szymański,
który podziękował ministrowi Sawickiemu za kontynuację współpracy w
zakresie promocji polskiej żywności i zapewnił, że ogrody SGGW pozostają
gościnne dla producentów polskiej żywności i dla zwiedzających.
Doradca
społeczny prezydenta RP prof. Tomasz Borecki. Odczytał list od
prezydenta Bronisława Komorowskiego. Prezydent podkreślił w nim, wysiłek
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi włożony w realizację programu
Poznaj Dobra Żywność, który przynosi znakomite efekty. „Skuteczna
promocja najwyższych standardów w dziedzinie produkcji żywności oznacza
wymierne długofalowe korzyści nie tylko dla konsumentów, ale także
producentów, eksporterów oraz dla całego rolnictwa i przetwórstwa
spożywczego” – czytamy w liście.
Piknikowe stoiska odwiedził
wicepremier Waldemar Pawlak, który stwierdził, że dzisiejsza impreza
jest dobrym przykładem na to jak ważne jest bezpośrednie spotkanie
producentów i konsumentów. „Tutaj możemy zobaczyć jak duża jest
różnorodność naszej żywności, a także jak wdrażane są nowe technologie,
jak to co kiedyś było niemożliwe, dziś staje się możliwe - powiedział do
dziennikarzy wicepremier podając jako przykład mieszanie z mlekiem
świeżo wyciskanych soków i tworzenie w ten sposób produktów o nowych
ciekawych smakach.
Piknik odwiedziły tłumy Warszawiaków, którzy
przyszli tu z całymi rodzinami. Rodzinny charakter pikniku podkreślił
też minister Sawicki, który przyjechał tu ze swoimi wnukami. Ciesząca
się ogromnym zainteresowaniem, dzisiejsza impreza zaskakiwała gości
szeregiem atrakcji. Oprócz licznych degustacji i pokazów kulinarnych,
dzieci i ich rodzice z przyjemnością brali udział w licznych konkursach i
zabawach. Maluchom wiele uciechy sprawiały zabawy edukacyjne, podczas
których można było dowiedzieć się co jeść, aby być zdrowym, a także
jakie gatunki drobiu hodowane są w naszym kraju, czy też pokusić się o
wydojenie krowy lub przygotować warzywno - owocowy obrazek dla mamy.
Impreza zorganizowana w szczególnym w roku dniu, Dniu Matki, była
doskonałą okazją do rodzinnego, aktywnego, a zarazem smacznego i
zdrowego wypoczynku.
Organizacje branżowe, które otrzymały
wparcie finansowe z Funduszy Promocji, zaprezentowały wiele ciekawych
atrakcji. W zielonym uczelnianym ogrodzie można było odnaleźć „Mleczną
wyspę”, na której mleko i produkty mleczne smakowały wyśmienicie.
„Mięsna Wyspa Rozmaitości” zaskakiwała różnorodnością potraw i
niepowtarzalnym smakiem mięsa wołowego i wieprzowego. O tym jakie
specjały można przygotować z drobiu dowiedział się każdy, kto odwiedził
Miasteczko „Drobiowe wariacje”. Wariacji faktycznie nie brakowało, ale
największe zainteresowanie wzbudzały potrawy z gęsiny. Dziś przypominano
tu o wielowiekowych, polskich tradycjach spożywania tego wspaniałego
drobiowego mięsa. Dzieci chętnie brały udział w zabawie „Zrób mamie
pierożka na Dzień Matki”. Te smaczne, przygotowane przez pociechy
prezenty sprawiały mamom dużą radość. Miasteczko „Polski smak koniny i
jagnięciny”, zapraszało do poznania smaków mięsa jagnięcego i koniny.
Kontynuowana była także akcja „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać
polskich warzyw i owoców”. Każdy mógł dowiedzieć się wielu ciekawych
rzeczy o odżywczych walorach tych produktów, a także o zdrowotnych
efektach jedzenia polskich pomidorów czy jabłek. Podczas imprezy
wypuszczonych w powietrze zostało ponad 1000 balonów z hasłem akcji.
Poszybowały one w niebo niosąc informację o zaletach polskich owoców i
warzyw tym, którzy nie odwiedzili dziś uczelnianych ogrodów. Specjalną
prezentację przygotowała również Agencja Rynku Rolnego, która promowała
unijny program „OWOCE W SZKOLE”. Nie brakowało także degustacji polskich
specjałów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych. Zarejestrowane
już i chronione przez Komisje Europejską kołacze, oscypki, kabanosy i
miody przyciągały zwiedzających.
Miłośnicy zwierząt licznie
odwiedzali hodowlane mini zoo, w którym wspaniale prezentowały się
krowy, owce króliki kaczki, kury i przepiórki. Dużą atrakcją były też
przejażdżki konne na hucułkach. Dla niektórych maluchów było to
pierwsze, bezpośrednie zetkniecie się z takimi zwierzętami.
Wydarzeniem
towarzyszącym tegorocznemu piknikowi „Poznaj Dobrą Żywność była
Konferencja Naukowa pt. „Media relations w sektorze rolno-spożywczym”. W
prowadzonej dyskusji uczestniczyli naukowcy, krajowi i zagraniczni
dziennikarze, producenci żywności oraz eksperci, znawcy żywności -
kucharze i restauratorzy. Omawiana była rola i znaczenie, szeroko
rozumianych, mediów w kształtowaniu pozytywnego wizerunku polskich
artykułów rolno-spożywczych wśród konsumentów w kraju i zagranicą.
O
oprawę artystyczną tegorocznego Pikniku z Programem Poznaj Dobrą
Żywność, zadbało Polskie Radio. Piknik uświetniły występy Majki
Jeżowskiej oraz zespołu De Mono. O polskiej kuchni opowiadali znakomici
kucharze i znawcy żywności: Karol Okrasa oraz Carlos González-Tejera.
Piknik odwiedzili politycy, aktorzy oraz przedstawiciele korpusu
dyplomatycznego.
W dzisiejszej imprezie wzięło udział prawie 100
firm, 50 z nich prezentowało produkty, które posiadają już znak programu
Poznaj Dobrą Żywność. Znak ten to gwarancja dla konsumenta, że produkt,
który raz mu zasmakował cały czas jest tak samo dobry.