Według informacji Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w
pierwszych trzech miesiącach br. wartość sprzedaży przetworów
mleczarskich na rynki zagraniczne była jedynie o 0,6 proc. wyższa niż
przed rokiem - 318,5 mln EUR - (jeszcze w styczniu wzrost ten wyniósł 3
proc., zaś w całym 2011 r. 16 proc.). Wprawdzie w przeliczeniu na polską
walutę eksport zwiększył się o ponad 10 proc., do 1375,6 mln zł,
niemniej był to wynik słabszego niż w roku ubiegłym złotego. W I
kwartale br. kurs EUR/PLN kształtował się na poziomie 4,23, a w
analogicznym okresie przed rokiem - 3,95 (wzrost o ponad 7 proc.).
Co więcej, w przypadku masła, mleka
w proszku oraz przetworów typu: jogurty, maślanka itp., odnotowano
spadek wolumenu wywozu, sięgający nawet 31 proc. w odniesieniu do masła.
Korzystnym
zjawiskiem był natomiast wzrost eksportu serów. W okresie
styczeń-marzec ich sprzedaż na rynki zagraniczne zwiększyła się o prawie
15 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku, do 39,7 tys. ton.
Zawdzięczamy do przede wszystkim większym dostawom na rynek niemiecki - o
prawie 56 proc. do 5,3 tys. t - oraz rosyjski - o około 52 proc. do 3,4
tys. ton.
W I kwartale br. wyraźnie obniżył się natomiast import
przetworów mleczarskich. Jego wartość spadła o 21 proc. do 100,4 mln
EUR, w tym w przypadku artykułów typu: jogurty, maślanka, mleko zsiadłe
prawie o połowę, do 6,4 mln EUR. Tym samym dodatnie saldo obrotów
artykułami mlecznymi wzrosło z 188,6 mln EUR w pierwszych trzech
miesiącach 2011 r. do 218,1 mln EUR w 2012 roku.
Biorąc pod uwagę
silne osłabienie złotego w kwietniu i maju br. bardzo prawdopodobne, że
dane za II kwartał br. przyniosą poprawę wyników eksportowych.
(Źródło: www.portalspozywczy.pl).