Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Są już nowe przepisy regulujące unijny rynek soków
W dniu 27 kwietnia bieżącego roku ukazała się Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 19 kwietnia 2012 roku zmieniająca Dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Tym samym sformalizowano wszystkie przepisy dotyczące jakości soków owocowych – przede wszystkim kwestii ich słodzenia oraz składu.

Dyrektywa powstała przede wszystkim w celu ochrony interesów konsumentów oraz poprawienia swobodnego przepływu soków owocowych i zawiera szczegółowe przepisy dotyczące produkcji, składu i etykietowania tych produktów. Do najważniejszych zmian w nowej Dyrektywie należą zmiany dotyczące sposobu określania produktów – i tak na przykład w odniesieniu do produktów otrzymywanych z dwóch lub więcej gatunków owoców, z wyjątkiem przypadków użycia soku cytrynowego lub soku z limonek nazwa produktu będzie zawierała wykaz użytych owoców, w porządku malejącym pod względem ilości zawartych soków owocowych lub przecierów, zgodnie z wykazem składników. W przypadku produktów otrzymywanych z trzech lub więcej owoców oznaczenie użytych owoców może jednak zostać zastąpione słowem „wieloowocowy” lub podobnym zwrotem lub liczbą użytych owoców.

Również uregulowana został kwestia dopuszczalnych dozwolonych składników – w tym również cukrów, których nie będzie już wolno dodawać - produkt będzie zawierał jedynie „naturalnie występujące cukry”.

Ponadto nowa Dyrektywa zawiera załączniki określające minimalne zawartości soku lub przecieru owocowego, opisy do szczegółowych oznaczeń składników oraz minimalne wartości w skali Brix dla odtworzonych soków owocowych i przecierów owocowych.

Zgodnie z nowymi przepisami produkty wprowadzone na rynek przed 28 październikiem bieżącego roku będą sprzedawane jeszcze na „poprzednich zasadach” do dnia 28 kwietnia 2015 roku.

O zmianach do Dyrektywy pisaliśmy również we wcześniejszym artykule: Komisja zaaprobowała zmiany dotyczące cukru w sokach


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij