Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Światowe ceny przetworów mlecznych spadają
Po obserwowanej w marcu względnej stabilizacji, indeksu cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych w kwietniu bieżącego roku odnotowano jego zniżkę - informuje FAMMU/FAPA.

Zaistniałe zjawisko związane jest z tym, że w ubiegłym miesiącu odnotowano znaczne spadki cen przetworów mlecznych (-6%) i cukru (-5%), nieco mniej dynamicznie zniżkowały ceny zbóż (niespełna - 2%). Spadki te nie zostały zrekompensowane przez ponad 2% wzrost cen produktów oleistych i nieznaczną zwyżkę cen artykułów mięsnych, które osiągnęły rekordowy poziom. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 213,9 punktów, (217 w marcu 2012 r.) i był o 8,95% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomi 234,9 punktów. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w analizowanym okresie odnotował kolejny spadek w kwietniu osiągnął poziom 185,6 punktów.

Zniżka była następstwem malejących cen wszystkich przetworów mlecznych, głównie masła, ale także odtłuszczonego mleka w proszku, serów, kazeiny i pełnotłustego mleka w proszku. Obserwowany spadkowy trend światowych cen artykułów mleczarskich odzwierciedla znaczny wzrost produkcji, zwłaszcza w Oceanii i Ameryce Południowej, a także w Azji i Europie. Na uwagę zasługuje również fakt, że odnotowana w kwietniu wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO jest najniższa od października 2009 r.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij