Światowe ceny przetworów mlecznych spadająPo obserwowanej w marcu względnej stabilizacji, indeksu cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych w kwietniu bieżącego roku odnotowano jego zniżkę - informuje FAMMU/FAPA.Zaistniałe zjawisko związane jest z tym, że w ubiegłym miesiącu
odnotowano znaczne spadki cen przetworów mlecznych (-6%) i cukru (-5%),
nieco mniej dynamicznie zniżkowały ceny zbóż (niespełna - 2%). Spadki te
nie zostały zrekompensowane przez ponad 2% wzrost cen produktów
oleistych i nieznaczną zwyżkę cen artykułów mięsnych, które osiągnęły
rekordowy poziom. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął
wartość 213,9 punktów, (217 w marcu 2012 r.) i był o 8,95% niższy niż w
analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomi
234,9 punktów. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w analizowanym
okresie odnotował kolejny spadek w kwietniu osiągnął poziom 185,6
punktów. Zniżka była następstwem malejących cen wszystkich przetworów
mlecznych, głównie masła, ale także odtłuszczonego mleka w proszku,
serów, kazeiny i pełnotłustego mleka w proszku. Obserwowany spadkowy
trend światowych cen artykułów mleczarskich odzwierciedla znaczny wzrost
produkcji, zwłaszcza w Oceanii i Ameryce Południowej, a także w Azji i
Europie. Na uwagę zasługuje również fakt, że odnotowana w kwietniu
wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO jest najniższa od
października 2009 r. Indeks cen żywności FAO jest miarą
miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To
średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru,
ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen
przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP,
serów oraz kazeiny.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|