W ujęciu ilościowym eksport w 2011 r. w stosunku do poprzedniego roku
wzrósł o 19 proc. Eksport wieprzowiny stanowi 5,2 proc. całego eksportu
rolno-spożywczego.
Eksportowano przede wszystkim tusze i półtusze świeże, schłodzone lub
mrożone oraz mięso mrożone bez kości. Średnia cena jednostkowa
eksportowanej wieprzowiny wyniosła w 2011 r. 1,87 euro/kg, wobec
1,69 euro/kg w 2010 r. oraz 1,78 euro/kg w 2009 r.
Największymi odbiorcami polskiej wieprzowiny w ubiegłym roku były:
Białoruś (62,7 tys. ton), Ukraina (23,8 tys. ton), Włochy (23,7 tys.
ton), Węgry (23,0 tys. ton), Czechy (21,7 tys. ton), Japonia
(18 tys. ton), Korea Południowa (16,2 tys. ton), Litwa (14,8 tys.
ton), Słowacja (14,6 tys. ton), Hongkong (14,5 tys. ton), Niemcy (13,3
tys. ton), Rosja (10,6 tys. ton), Łotwa (10,5 tys. ton).
Mięso to kupowały od nas także: Wielka Brytania, Dania, Szwecja,
Holandia, Bułgaria, Belgia.
W 2011 r. kraje UE sprowadziły z Polski łącznie ponad 150 tys. ton
wieprzowiny o wartości ponad 293 mln euro. Przy czym nowe kraje UE
kupiły od nas prawie dwukrotnie więcej tego mięsa niż kraje
15-tki. Do największych odbiorców należały Węgry i Czechy oraz Niemcy i
Włochy.
W minionym roku Polska wyeksportowała do krajów WNP (Wspólnoty
Niepodległych Państw) łącznie około 102 tys. ton wieprzowiny, tj. o 13
proc. więcej niż rok wcześniej. Oznacza to, że do tych krajów
trafiło ok. 1/3 całego eksportu tego gatunku mięsa. O takim wyniku
zadecydował 30-proc. wzrost wywozu na Białoruś oraz dwukrotny wzrost
sprzedaży do Rosji. Więcej polskiej wieprzowiny niż w 2010 r.
dostarczono do Kazachstanu (wzrost o 24 proc. do 2,3 tys. ton);
obniżył się natomiast handel z Ukrainą, o ponad jedną czwartą, do 23,8
tys. ton.
Według analityków FAPY, "wzrost eksportu mięsa na Białoruś, do Rosji i
do Kazachstanu wynikał częściowo z wyższych ceł w eksporcie żywych
świń, obowiązujących w unii celnej tych krajów".
Udział krajów azjatyckich (Hongkong, Korea Południowa, Japonia,
Wietnam, Chiny) w polskim eksporcie wieprzowiny w 2011 r. wyniósł 16
proc. Trafiło do tych krajów ok. 50 tys. ton wieprzowiny, tj.
prawie trzykrotnie więcej niż w 2010 r. Wartość tego eksportu
zwiększyła się dwukrotnie do ponad 96,5 mln euro.
Polska od kilku lat więcej importuje wieprzowiny niż jej eksportuje. W
2011 r. sprowadziliśmy jej aż 574,3 tys. ton, czyli o 11 proc. więcej
niż w 2010 r. Sprowadzano głównie półtusze, mięso bez
kości oraz elementy (przodki, łopatki, szynki oraz boczek). Mięso to
kupowaliśmy głównie w krajach starej UE, m.in. w Danii, Belgii,
Niemczech i w Holandii.
( Źródło: FAMU/FAPA).