Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez ministerstwo rolnictwa
służy promowaniu regionalnych specjałów. Powstała w 2005 r. Do kwietnia
2012 r. znalazły się na niej już 962 produkty. Najwięcej
swoich lokalnych przysmaków mają na liście województwa: pomorskie (132
produkty), śląskie (124) i podkarpackie (105). Województwo opolskie
wpisało na listę 52 produkty regionalne.
Jak poinformowała wicedyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi
opolskiego urzędu marszałkowskiego Mariola Szachowicz, tylko w roku 2011
pięć nowych produktów z Opolszczyzny zostało wpisanych
na ministerialną listę. "W 2011 roku udało się na nią wprowadzić
anyżki, olej głubczycki rzepakowy, chleb mleczny praszkowski,
pańczkraut, czyli kapustę kiszoną z ziemniakami oraz makówki opolskie"
- wyliczyła Szachowicz.
Wicedyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi opolskiego urzędu
marszałkowskiego wspomniała, że jednym z pierwszych specjałów
zgłoszonych przez Opolszczyznę na Listę Produktów Tradycyjnych było
ciasto "Jeż". Zgłosiło je koło gospodyń wiejskich z Kazimierza.
Gospodynie udokumentowały, że od z górą trzydziestu lat "Jeż" jest na
ich terenie wypiekany. "To pyszny deser z masą z dodatkiem
czarnej porzeczki, polany czekoladą i ozdobiony migdałowymi kolcami" -
powiedziała Szachowicz.
Jak wyjaśnił Dariusz Mamiński z biura prasowego Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi, na listę mogą być wpisywane produkty rolne, spożywcze i
napoje spirytusowe. "Ich jakość lub wyjątkowe cechy i
właściwości wynikać muszą ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.
Muszą też stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są
wytwarzane, oraz być elementem tożsamości społeczności
lokalnej" - powiedział Mamiński. "Za tradycyjne metody produkcji
uznaje się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat" - dodał.
We wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych należy podać nazwę i
rodzaj produktu, przygotować jego charakterystykę, wymienić surowce
wykorzystywane do produkcji, opisać metodę wytwarzania i
opisać tradycję, pochodzenie i historię produktu - tak, by opis
pozwolił ocenić, czy jest on wytwarzany od co najmniej 25 lat.
Wypełniony wniosek w wersji papierowej oraz elektronicznej powinien
trafić do marszałka województwa, skąd zostanie skierowany do ministra
rolnictwa.
Dariusz Mamiński powiedział, że w związku z zainteresowaniem
regionalnymi smakołykami wielu producentów rolnych widzi w nich szansę
na wzrost dochodów i rozwój rodzinnych gospodarstw. "Dlatego
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi aktywną politykę
promocji żywności wysokiej jakości za pomocą licznych szkoleń, targów,
wystaw i konferencji połączonych z prezentacją i degustacją
tych produktów" - powiedział Mamiński.
Jedną z form promocji jest organizowana rokrocznie impreza pod nazwą
Lista Produktów Tradycyjnych, która promuje polskie dziedzictwo
kulinarne. Podczas imprezy można skosztować i kupić regionalne
specyfiki. "W ten sposób chcemy zwiększyć grono konsumentów produktów
tradycyjnych i regionalnych i wspomóc producentów w rozwijaniu ich
działalności" - wyjaśnił Mamiński.
(Źródło: PAP).