Produkcja cukru w Polsce wzrosła o 1/3Związek Producentów Cukru w Polsce (ZPC) poinformował, że produkcja cukru w kampanii 2011/12 (październik/wrzesień) wyniosła blisko 1,89 mln ton i była wyższa od kwoty produkcyjnej aż o 482 tys. ton. W ujęciu rocznym wolumen wytworzonego cukru wzrósł o blisko 1/3 - informuje FAMMU/FAPA.Areał uprawy buraków cukrowych nieznacznie wzrósł o niespełna jeden procent do 195,5 tys. ha. Rekordowo wysokie były plony, które wyniosły 59,6 t/ha, bardzo wysokabyła również średnia zawartość cukru, wynosząca prawie 18 proc. Pozwoliło to na zebranie prawie 11,66 mln ton buraków cukrowych - o 17 proc. więcej niż rok wcześniej.
W sezonie 2011/12 buraki cukrowe uprawiało w Polsce 35,86 tys. plantatorów (mniej o 6 proc.), a średnia wielkość plantacji wyniosła 5,45 ha - najwięcej w historii.
(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Burak Cukrowy).
pełna lista aktualności
|