Równocześnie zmniejszono prognozy importu soi do Chin o 0,5 mln ton do 55 mln ton.
Z
kolei w Unii Europejskiej w sezonie 2011/2012 zmniejszy się przerób soi
o około 1 mln ton do poziomu 11,5 mln ton, czyli najniższego wielu lat i
8 proc. mniejszego niż sezon wcześniej. Największe redukcje będą mieć
miejsce Hiszpanii oraz Holandii, ale spadki dotyczyć będą również
Niemiec, Francji, Portugalii, Grecji oraz Wielkiej Brytanii szczególnie w
okresie stycznia do sierpnia br.
Skutkiem spadku przerobu soi
będzie spadek produkcji oleju sojowego oraz 20 proc. spadek jego
spożycia o 550 tys. ton do około 2,2 mln ton. Częściowo spadek
zrekompensuje wzrost zużycia oleju słonecznikowego. Jednak całkowite
spożycie 17 olejów i tłuszczów w bieżącym sezonie powinno się w Unii
zmniejszyć o 200-300 tys. ton wobec sezonu 2010/2011, kiedy odnotowano
poziom zużycia 30,2 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.
Źródło: FAMMU/FAPA).